Публикация

Изследвания за щитовидна жлеза, витамини и яйчников резерв в „ЛИНА”

Изследвания за щитовидна жлеза, витамини и яйчников резерв в „ЛИНА”

„ЛИНА” обявява актуалните си профилактични кампании с анализи на намалени цени през месеците март и април 2024 г. Те важат в самостоятелните филиали на лабораторията в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Направление от лекар или запазване на час НЕ са необходими. Таксата манипулация е 2 лв.

 

Профилактични кампании – март и април 2024

 

Пълно изследване на кръв на намалена цена от 47.90 лв. на 32.90 лв.

 

Този път то включва: пълна кръвна картина с 16 показателя;  урея; креатинин; общ белтък; албумин; холестерол; HDL-холестерол; LDL-холестерол; VLDL-холестерол; триглицериди, АсАТ; АлАТ; АФ; ГГТ; калций и фосфор. Какво ни показват тези анализи? Отговорът е състоянието бъбреците, черния дроб, мастната и електролитната обмяна в организма.  Изследването е подходящо за всички членове на семейството – от възрастни до деца. Добре е да се извършва сутрин на гладно.

 

Витамини и микроелементи по избор от: Витамин B12 на намалена цена от 20.00 лв. на 16.00 лв.; Витамин D (25-Hydroxyvitamin D) на намалена цена от 25.00 лв. на 19.00 лв.; Желязо (Fe) на намалена цена от 4.80 лв. на 3.70 лв.; Магнезий (Mg) на намалена цена от 4.50 лв. на 3.20 лв.; Калий, натрий и хлор на намалена цена от 12.60 лв. на 9.20 лв.

 

Витамините и микроелементите имат голямо значение за нашето здраве и тонус. Витамин D играе важна роля за имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране нивата на инсулин. Той е подходящ за превенцията на диабет тип 1 и 2. Витамин B12 има значение за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Нивата на желязото могат да са ориентир за това дали страдаме от желязодефицитна анемия. Магнезият е важен минерал за мускулите, нервите и сърцето. А калий, натрий и хлор са основните електролити в организма. Защо да ги изследваме? Ако мислите, че страдате от дефицит на някой от тези витамини или микроелементи, най-разумно е първо да проверите нивата им и чак тогава да посегнете към хранителни добавки, които ги съдържат. Прекомерната им употреба също може да окаже негативен ефект върху организма.

 

Препоръчително е изследванията да се правят сутрин на гладно и поне две седмици същите витамини (с изключение на витамин D)  да не са приемани под формата на медикаменти или хранителни добавки.

 

Скрит сърдечносъдов риск: липопротеин (a) и високочувствителен CRP на намалена цена от 37.00 лв. на 28.00 лв.

 

Както лекарите на „ЛИНА” често казват - Lipoprotein (a) е изследване, което е достатъчно да се направи веднъж в живота. То може да разкрие неподозиран риск от инфаркт или инсулт, дължащ се на високи концентрации на тази силно атерогенна липидна частица, които са генетично определени. От своя страна високочувствителният C-реактивен протеин е добре познат маркер за оценка на риска от развитие на ССЗ и инсулт в резултат на атеросклеротични изменения.

 

За изследванията може да бъде взета кръвна проба по всяко време на деня. Изследването на високочувствителния CRP е желателно да става след пълно възстановяване след прекарани възпалителни заболявания.

 

Пакет „Щитовидна жлеза”: FT4 и TSH на намалена цена от 26.80 лв. на 16.80 лв.

 

FT4 и TSH са основните хормони, които отразяват функцията на щитовидната жлеза. Те са едни от най-често назначаваните и е добре пациентите редовно да проследяват нивата им. Изследванията се правят сутрин на гладно, преди прием на медикаменти, както и на напитки със съдържание на кофеин.

 

Пакет „Щитовидна жлеза – разширен”: FT3; FT4; TSH; Anti – TPO на намалена цена от 55.60 лв. на 39.80 лв.

 

В този пакет освен FT4 и TSH е включен още един хормон -  FT3, както и антитела - Anti – TPO. Пакетът е подходящ както за скрининг при съмнения за заболявания на щитовидната жлеза, така и за проследяване на ефекта от лечение. Отново е препоръчително изследванията да се правят сутрин на гладно и преди приема на напитки със съдържание на кофеин.

 

Пакет „Яйчников резерв”: LH; FSH; антимюлеров хормон (AMHplus) на намалена цена от 78.60 лв. на 56.30 лв.

 

Той е насочен към всички дами, които планират бременност или имат проблеми с фертилитета. Причината е, че LH, FSH и антимюлеровият хормон ( AMH) са най-подходящите хормони, които показват яйчниковия резерв при жената.

 

Антимюлеровият хормон е най-добрият биохимичен маркер за функцията на яйчниците, тъй като се секретира от малките растящи фоликули като по този начин отразява и запаса на яйчниците от тях. АМН може да бъде измерен по всяко време от менструалния цикъл и показва минимални междуциклична вариабилност. LH и  FSH е препоръчително да се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Андрогенни хормони: DHEA-S и тестостерон на намалена цена от 34.00 лв. на 27.60 лв.

 

Проследяването на техните нива е препоръчително  при редица състояния – от проблеми с фертилитета до повишено окосмяване при жените. Определянето на тестостерон е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи. За жени DHEA/S изследването е добре да се направи 1 седмица преди или 1 седмица след менструалния цикъл.

 

Приемът на стероидни хормони, някои медикаменти както и добавки, съдържащи DHEA/S, могат да повлияят резултата.

 

Туморен маркер по избор: CEA; Total PSA; Free PSA; CA 125; CA - 15-3; CA -19 -9; AFP всеки на намалена индивидуална цена от 19.40 лв. на 14.60 лв.

 

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

 

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза.

 

Free PSA – свободен  простатспецифичен антиген - в комбинация с Total PSA подпомага диференциалната диагностика на злокачествени от доброкачествени образувания на простатната жлеза, когато стойностите на общия простатспецифичен антиген са в т.нар. „сива зона“ - от 4,0 – 10,0 ng/ml. Самостоятелното му изследване, както и изследването му при нормални нива на Total PSA, няма диагностично значение.

 

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

 

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

 

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

 

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

 

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

 

Остеопороза: Бета-Кросс Лапс (Beta - CrossLaps); Остеокалцин (оsteocalcin); Паратхормон (PTH) на намалена цена от 60.60 лв. на 43.80 лв.

 

Този пакет обединява трите най-важни изследвания за диагностиката на това заболяване: Бета-Кросс Лапс (Beta - CrossLaps) - маркер за костно разграждане, остеокалцин (Osteocalcin) - показател, отразяващ метаболизма на костната тъкан, и паратхормон (PTH) - основният хормон, регулиращ фосфатно-калциевия обмен. Изследванията са полезни за всички жени над 55-годишна възраст, както и за жени със снижени нива на женските полови хормони, при пациенти на продължително лечение с кортикостероиди, при дефицит на витамин D, пушачи, прекомерна употреба на алкохол, както и при страдащи от редица ендокринни заболявания, водещи до развитие на остеопороза. Този пакет е подходящ и при проследяване на ефекта от антирезорбтивна терапия, провеждана при остеопороза (3-6 месеца след началото на лечението).

 

С оглед на дневните колебания в стойностите на паратхормона, изследването е добре да бъде направено сутрин до 10 ч. на гладно и преди прием на медикаменти, тъй като някои от тях могат да повлияят резултата.

 

Гастро панел: Хеликобактер пилори IgG; Гастрин; Pepsinogen I; Pepsinogen II; PG I/ PG II на намалена цена от 160.00 лв. на 116.00 лв.

 

Изследването е кръвно, а чрез изброените биомаркери може да се направи оценка на състоянието на лигавицата във всички отдели на стомаха. То е подходящо, ако имате киселини, гастроезофагеален рефлукс, подуване на корема, гадене, повръщане, тежест или болка в стомаха преди или след нахранване. Чрез него може да се установи дали организмът е бил изложен на инфекция с Helicobacter pylori, дали това е довело до гастрит, дали той е атрофичен и в коя част на стомаха са локализирани промените. Тази скринингова програма е много полезна  с цел ранна диагностика на основните преканцерозни заболявания на стомаха – хеликобактер пилори инфекция и атрофичен гастрит. Гастро панелът позволява да се насочат към инвазивното ендоскопско изследване гастроскопия само тези пациенти, при които това е строго необходимо. Извършва се на гладно като някои лекарства, които повлияват стомашната секреция на солна киселина,  могат да повлияят резултатите от теста.

 

Гастро панелът е косвен метод за оценка на състоянието на стомашната лигавица и не може напълно да замени „златния стандарт“ в диагностиката на стомашните заболявания – гастроскопията.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА“ е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат във всеки от самостоятелните ѝ филиали. Такса венепункция: 2 лв.

 

 

Коментари