Публикация

Кампания в подкрепа на роботизираната хирургия

Стартира кампания в социалната мрежа „Фейсбук” в подкрепа на държавното финансиране на роботизираната хирургия в България.


В момента към каузата са се присъединили над 130 човека.

В сайта www.gorchev.mu-pleven.bg, който също е в подкрепа на роботизираната хирургия, има анкета, в която са гласували над 300 човека.  

В същото време студентите от МУ-Плевен, които са членове на Асоциацията на студентите медици в България, също организират на 4-ти февруари кампания в подкрепа на авангардния тип хирургия.

Проблемът с липсата на средства за роботика е от миналата година. Дни преди края на 2010г. управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева обяви, че няма да има клинична пътека за операции, които се извършват с единствената в страната роботизирана система „Да Винчи”.  

На практика  от 3 години висшето учебно заведение в Плевен дотира и финансира държавата в областта на роботизираната хирургия чрез спечелени проекти по европейски програми.

Досега със системата са оперирани 300 пациентки, но след средата на месеца болните с  ракови заболявания  ще трябва да се самофинансират, ако желаят да се подложат на операция с робота.  

Колкото и да са щадящи операциите, оттук насетне те ще струват на жените със злокачествени образувания около 14000 лева, защото държавата категорично отказа клинична пътека за роботизирана хирургия през 2011 г.  

Високотехнологичната система, за закупуването на която държавата е похарчила 4 милиона 250 хиляди лева преди близо три години, сега на практика ще стои неизползваема.

Според ректора на МУ-Плевен е абсурдно, че в момента държавата се явява мащеха и отказва да поеме финансовия ангажимент за осигуряването на милион лева годишно за поддръжка и за инструментариума на робота.

Коментари