Публикация

Плевенската университетска болница разполага с 4,5 млн. лв. за онколекарства

Университетската болница в Плевен на този етап няма юридическата възможност да организира и проведе търгове за лекарства за онкоболни и хемодиализа в начертаните от Министерството на здравеопазването срокове от 1 март.


Това каза доц. д-р Димитър Стойков, изпълнителен директор на УМБАЛ-Плевен. Той уточни, че темата за лекарствата за онкоболни е много щекотлива, защото се притесняват и пациентите, но и близките им.

От нова година МЗ, прехвърли договарянето на лекарства за онкоболни и болни на диализа към лечебните заведения.

Според доц. д-р Стойков, процедурата е  дълга, тъй като законово всяка една поръчка изисква 52 дни само за обявяването  на търга. Има срокове за купуване и подаване на документи, както и техническо време за обработка и прецизиране на списъка от необходимите медикаменти.

Колкото и да се скъсят сроковете, няма начин да се направи законосъобразен търг, тъй като дори едно обжалване от участник, ще блокира цялата процедура, обясни директорът.

Реално търговете за медикаментите за пациентите с онкологични заболявания в УМБАЛ могат да станат най-рано  от  април.

Сумата, която е определена за купуването на тези медикаменти в болницата е 4 500 000 лева, които спрямо миналогодишните разходи би трябвало да стигнат за осигуряването на лекарствата за девет месеца.

Доц. д-р  Стойков уточни, че ще разчита на МЗ, при нужда да осигури и допълнително средства, с оглед на изнесената информация, че парите за онкоболни са увеличени с 12%, а тези за хемодиализа с 10%.

Директорът бе категоричен, че няма да допусне никакъв  натиск от фармацевтични фирми за повишаване на цените на медикаментите, какъвто прогнозират от пациентските организации заради просрочени задължения на болниците към фирмите.

Доц. д-р Стойков, поясни, че УМБАЛ е приключила предходната година без никакви просрочени задължения, което не се е случвало откакто болницата е търговско дружество.

Единственият критерий по време на търговете ще бъде цена за медикаменти и ще спечели онзи, който предложи най-добра такава, подчерта доц. Стойков.

Той уточни, че очаква до април да получи обещани от министерството 5 линейки и два микробуса, които да се използват за нуждите на плевенската хемодиализа. Чрез една по-добра организация и с пренасочване на част от наличния шофьорски състав лечебното заведение ще може горе-долу да покрие разходите и да поеме хемодиализните болни, изчисли директорът.  

Коментари