Публикация

Д-р К. Маламов: Онкоболните няма да останат без лекарства

Няма място за паника, онкоболоните ще бъдат лекувани и ще получат необходимите им за това лекарства, заяви директорът на по РЗОК д-р Костадин Маламов по повод опасенията на кмета и представители на община "Пловдив".


Той е категоричен, че проблемът се експонира, а изказванията по темата са пресилени. По думите му до 20-ти януари в районите каси трябва да бъде изпратен окончателният вариант на списъка с медикаментите, които ще се изписват по новия ред, както и регламентът за начина, по който ще става това.  

Все още не е решено обаче, дали протоколите за скъпоструващите медикаменти ще се одобряват в НЗОК или това ще се прави на местно ниво, с цел да не се губи време, обясни д-р Маламов.

Според него в очакваните инструкции ще бъде обяснено и окончателно, кой ще изписва рецептите. В момента личните лекари нямат право да издават такива рецепти, а специалистите-онколози от диспансерите нямат сключени договори със Здравната каса.

Д-р Маламов обясни, че промените предвиждат още пациентите да могат да взимат лекарствата си от всяка една аптека, която има сключен договор с Касата. Той отхвърли опасенията, че много от фармацевтите ще откажат да работят с такива медикаменти, тъй като те са скъпи, а плащанията от касата периодично закъсняват.

От своя страна директорът на РЦЗ в Пловдив д-р Георги Божиков също заяви, че опасенията от страна на общинската администрация са пресилени, и че новият начин няма да затрудни лечението на онкологично болните. Той обясни, че представител на центъра ще присъства при провеждането на търговете, но основният ангажимент ще е на Онкодиспансера.

Коментари