Публикация

Чесънът пази сърцето на диабетиците

Ново проучване разкри, че чесънът има огромен потенциал за предотвратяване на кардиомиопатия, форма на болест на сърцето, която е водеща причина за смърт при хората с диабет.


Учените отбелязват, че диабетиците имат поне два пъти по-висок риск от смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания.

Особено опасна е с диабетната кардиомиопатия, която възпалява и отслабва мускулната тъкан на сърцето.

Резултатите от проучването показват, че чесънът може да помогне за контрол на необичайно високите нива на кръвната захар при диабетиците.

Подобрението на състоянието на пациентите са свързани с мощните антиоксидантни свойства на чесновото масло, поясняват учените.

Те са открили повече от 20 вещества, които могат да допринесат за ефекта.

Изследването е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Коментари