Публикация

„Глаукомата – каквото вземе, не връща!“

„Глаукомата – каквото вземе, не връща!“

Глаукомите са прогресивни оптични невропатии, характеризиращи се с типични промени в диска на зрителния нерв, съответстващи на промени в зрителното поле, които се дължат на високо за съответното око вътреочно налягане.

Старата максима „Глаукомата – каквото вземе, не връща!” е валидна и в наше време

заяви проф. д-р Лъчезар Войнов по време на лекция, посветена на новостите в диагностиката и лечението на глаукомата.

 

В рамките на два дни – 14 и 15 март, специалисти от Клиниката по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА) преглеждат безплатно по повод Световната седмица за борба с глаукомата.


Според статистиката – през 2013 г. хората с глаукома в световен мащаб са 64,3 милиона, през 2020 г. се увеличават до 76 милиона, а прогнозите са през 2040 г. техният брой да достигне до 111,8 милиона.


Последните данни за България са от 2018 г., когато при население 7 015 657 души,

диагностицираните със заболяването са 248 354

И още – мъжете са с по-голяма вероятност за развитие на първични откритоъгълни глаукоми в сравнение с жените, както и хората, живеещи в градските райони в сравнение с тези в селските.


Проф. Войнов разграничи типовете глаукома, методите за оценка на глаукомния процес, както и лечението.

Използването на медикаменти цели понижаване на вътреочното налягане, чрез потискане на продукцията на вътреочната течност или подобряват нейното оттичане. Прилагат се и лазерни техники, като някои от тях имат краткотраен ефект (6 месеца до 1-2 години), коментира още специалистът.

„Златен стандарт” си остава класическата операция за глаукома

– трабекулектомия. Прилагат се и „нови” дрениращи операции, ползващи „шънтове” – фини клапи, понижаващи контролирано вътреочното налягане.

Профилактичните прегледи са единственият доказан метод за ранно диагностициране на глаукома

Само адекватната терапия и стриктното ѝ спазване, ще ни позволят да се радваме дълго на добро зрение, категоричен е проф. Лъчезар Войнов.

Коментари