Публикация

Учени разкриха тайната на "йо-йо" ефекта

Ако искате да свалите килограмите, които сте натрупали около празниците, трябва да знаете, че хормоните, свързани с апетита, играят важна роля за възможността за връщане на теглото след диета.


Ново проучване потвърждава, че хората с най-високи нива на лептин и най-ниски нива на грелин са по-склонни да качат загубените мазнини отново.

Лекарите често се сблъскват с пациенти, които страдат от „йо-йо” ефект.

Всеки човек реагира различно на спазването на диета – едни отслабват бързо, други бавно, но трайно, а трети си връщат изгубеното тегло. Затова диетолозите се затрудняват да обяснят на пациентите си защо не постигат желаното.

Учените анализирали ролята на хормоните (като грелин, лептин и инсулин) за възстановяването на теглото при 104 хора с наднормено тегло след нискокалорична диета.

След осем седмици при участниците, които отново качили повече от 10% от загубеното тегло, било установено, че имат по-високи нива на лептин и по-ниски нива на грелин, но не са наблюдавани разлики в нивата на инсулина.

Резултатите, публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, показват също, че грелинът има специфично въздействие върху мъжете, а лептинът върху жените.

Авторите на проучването смятат, че то отваря врати за по-изчерпателни изследвания върху свързаните с апетита хормони като инструменти за развитие на индивидуално съобразени програми за отслабване, които да гарантират успехи в борбата със затлъстяването и наднорменото тегло. 

Коментари