Публикация

За времето и настроението

Който твърди, че времето не влияе на настроението му никак, направо лъже. Всички ние реагираме по различен начин на промените във времето. Има и такива, които са щастливи само когато вали.


Различни експерименти са провели например учени от Берлинския Хумболтов университет, цитирани от Дойче веле. Проучването на изследователите доказва, че съществуват четири основни групи хора. Едни от нас са в особено добро настроение, когато е горещо, други пък мразят лятото. Трети се чувстват щастливи, когато вали. Същевременно има и такива, които не се вълнуват особено от капризите на времето.

Защо едни се усмихват, а други са мрачни?

Учени от института по психология на Берлинския Хумболтов университет изследвали от какво зависи някои да са весели, когато навън вали, а други, когато е слънчево.

Според проучванията на професор Юп Денисен и неговия екип няма никаква доказана връзка между типовете, определени от личностната психология, и реакциите ни на промените във времето. Тоест за отношението към времето не е определящо дали си сангвиник, флегматик, холерик или меланхолик.

Тези учени обаче успяват да докажат една любопитна зависимост - в предпочитанията, касаещи времето, всички ние приличаме на майките си.

Хроника на наблюденията

Те помолили 2000 души всекидневно да записват какво им се случва и как се чувстват. При анализа на резултатите се оказало, че съществува особена връзка между настроенията им и времето.

Тогава са описани и четирите основни типа – обичащи, мразещи слънчевите дни, поддръжниците на дъжда и  онези, които не се интересуват от всичко това. Възпитанието, както и храненето също влияят на отношението ни към времето, предполагат учените.

Коментари