Публикация

За времето и настроението

Различни експерименти са провели например учени от Берлинския Хумболтов университет, цитирани от Дойче веле. Проучването на изследователите доказва, че съществуват четири основни групи хора. Едни от нас са в особено добро настроение, когато е горещо, други пък мразят лятото. Трети се чувстват щастливи, когато вали. Същевременно има и такива, които не се вълнуват особено от капризите на времето.

Защо едни се усмихват, а други са мрачни?

Учени от института по психология на Берлинския Хумболтов университет изследвали от какво зависи някои да са весели, когато навън вали, а други, когато е слънчево.

Според проучванията на професор Юп Денисен и неговия екип няма никаква доказана връзка между типовете, определени от личностната психология, и реакциите ни на промените във времето. Тоест за отношението към времето не е определящо дали си сангвиник, флегматик, холерик или меланхолик.

Тези учени обаче успяват да докажат една любопитна зависимост - в предпочитанията, касаещи времето, всички ние приличаме на майките си.

Хроника на наблюденията

Те помолили 2000 души всекидневно да записват какво им се случва и как се чувстват. При анализа на резултатите се оказало, че съществува особена връзка между настроенията им и времето.

Тогава са описани и четирите основни типа – обичащи, мразещи слънчевите дни, поддръжниците на дъжда и  онези, които не се интересуват от всичко това. Възпитанието, както и храненето също влияят на отношението ни към времето, предполагат учените.

Коментари