Публикация

Пламен Таушанов: 100% реимбурсация на определени лекарства ще доведе до понижаване на цената им

Пламен Таушанов: 100% реимбурсация на определени лекарства ще доведе до понижаване на цената им

100% реимбурсация на определени лекарства ще доведе до понижаване на цената им, защото аптеките нямат право да поставят надценка на такива лекарства.


Това обясни пред БНР адвокат Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК.


Той уточни, че пациентите трябва да са информирани от лекаря си кои лекарства колко процента се реимбурсират и кои са 100% - най-често това ще бъде най-ниската цена на лекарства в една група:

„Пациентът трябва да знае, че има и други лекарства, които не са 100% реимбурсирани, но той може да пожелае. На рецептата ще бъде това лекарство, което той може да получи в аптеката, а не може да получи никое друго, нито да му бъде сменено в аптеката“.

Между една стотинка и 31 лева ще доплащат пациенти със сърдечни заболявания и високо кръвно от днес

2 април, за над 350 от лекарствата, покривани от Здравната каса. Това става ясно от публикувания от финансовото министерство списък с медикаменти, одобрен от Националния съвет по цени и реимбурсиране.

 

Безплатни ще бъдат само 56 от лекарствата.

Доплащане ще има

когато лекарят изпише разновидност на лекарството, различна от продукта с референтна стойност, която фондът ще заплаща 100 процента – това ще бъде най-ниската цена на едро, обясниха за БНР от Националния съвет по цени и реимбурсиране.


Според съобщението на финансовото министерство доплащането за лекарства за сърце и кръвно ще бъде намалено с близо 60% спрямо това, което в момента харчат пациентите. При 40 от медикаментите то ще е под 1 лев.


Оттам твърдят, че са публикувалия пълния списък на лекарствата със съответните наименования, дозировки и цени с цел да улеснят хората, но таблицата води до объркване защо за лекарство със 100 процента покриване от Здравна каса ще има и доплащане. Обяснението е пълното покритие на цената само на лекарството с референтна стойност от дадена група.

Коментари