Публикация

ИСУЛ кандидатства за регионален обучителен център по първа помощ към Американската сърдечна асоциация

ИСУЛ кандидатства за регионален обучителен център по първа помощ към Американската сърдечна асоциация

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ има амбицията да се сертифицира като Обучителен център за оказване на първа помощ към AHA (Американската сърдечна асоциация). Инициативата е на началника на клиниката чл. кор. на БАН проф. д-р Асен Гудев и е подкрепена от Катедрата по спешна медицина към столичната болница и Дружеството на кардиолозите в България.

Целта

е да бъдат обучени български инструктори по ACLS (Advanced Cardiac Life Support ), които на свой ред да обучават останалите си колеги от България и региона, без да се налага представители на АНА да идват у нас.


Първата стъпка към тази цел беше направена чрез провеждането на Курс по кардиопулмонална ресусцитация за медицински персонал (Advanced Cardiac Life Support - ACLS) на American Heart Association (AHA), който приключи успешно в края на миналата седмица в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Трима лекари от Клиниката по кардиология, четирима от Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и един от Медицинския институт на МВР преминаха успешно през него. В курса взе участие и американски парамедик, дислоциран във Варшава, който е предпочел да се яви в България, вместо да се връща в родната си страна.

Обучението, през което преминаха младите лекари, е абсолютно задължително за всеки отвъд океана

който иска да практикува медицина. В САЩ на всеки две години лекари, медицински сестри, парамедици са длъжни да подновяват знанията си в тази област.
Обучението бе проведено от двама лектори отвъд океана, единия от които българката доц. д-р Радосвета Уелс, която е програмен директор в Texas Tech University Health Sciences Center El Paso.

„Много съм впечатлена от това, което виждам в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Работила съм в болницата преди години. Спешното отделение тогава и сега нямат нищо общо. Впечатлена съм и от младите колеги, които се включиха в обучението, както и от техните ментори – проф. Гудев и проф. Кинова, които демонстрират дългосрочна визия“, сподели след приключването на курса доц. д-р Радосвета Уелс.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ изказва специални благодарности на д-р Петър Калайджиев – кардиолог в Клиниката по кардиология на болницата, и д-р Гергана Войнова, специализант към нея, за положените усилия и за чудесната организация на събитието.


***

Какво дава на медиците участието в курса?

На първо място те се обучават да разпознават сърдечен арест или други спешни състояния, които могат да доведат до сърдечен арест, както и да се опитат да ги предотвратят, така че да не се стигне до сърдечен арест. След курса медиците имат готовност за незабавната намеса при сърдечен арест по стандартизиран подход и с алгоритми, които се запаметяват и упражняват практически в симулирана среда по време на курса. Работи се и върху умението на всеки от тях в рамките на минути да организира екип, който да предприеме животоспасяващи действия.

Списък на лекарите, които преминаха успешно Курса по кардиопулмонална ресусцитация

за медицински персонал (Advanced Cardiac Life Support - ACLS):
Д-р Гергана Войнова – Клиника по кардиология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Д-р Мария Константинова – Клиника по кардиология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Д-р Милен Велков – Клиника по кардиология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Д-р Александър Михос – Спешно отделение, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Д-р Надежда Гусакова – Спешно отделение, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Д-р Калина Тончева – Спешно отделение, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Д-р Сена Пушкаревич – Спешно отделение, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Д-р Антонина Стоянова – Клиника по гастроентерология, Медицински институт на МВР
Cory Higbee - парамедик към US Customs and Border Protection


Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари