Публикация

Пловдивски лекари на съд заради фалшиви епикризи

Лекари от пловдивска болница източват здравната каса.


За това сигнализираха от районната прокуратура в Пловдив. Повдигнато е обвинение срещу очните лекари д-р Е. Димитрова и завеждащия на отделението в МБАЛ „Свети Мина” д-р Б. Аргиров за съставяне на фалшиви епикризи.

Става въпрос за две пациентки, които са били приети в болница само по документи, а на практика са се лекували в домовете си.

В началото на декември 2009 г. С.Ж. отива в лечебното заведение за очен преглед. Прегледана е от д-р Е. Димитрова, която й казва, че след седмица трябва повторно да бъде консултирана. При втория преглед офталмологът обяснява на пациентката, че епикризата й ще бъде готова на 23 декември. Когато болната получава документа, вижда, че в него е вписано, че е лежала в отделението от 21 декември, като са описани лекарствата, които и са „давани”, както и „извършените манипулации”. На 5 януари 2010 г. С.Ж. подава жалба в здравната каса. Започва проверка.

Аналогичен е случаят с друга пациентка - С.П., която след направление за хоспитализация също посещава д-р Димитрова на 27 януари 2010 г. Лекарката отново не приема болната, но я завежда в отделението като хоспитализирана. Насрочен е повторен преглед на 4 февруари, като тогава пациентката е насочена за лазерна процедура в друга пловдивска клиника, за която тя си заплаща.

В документацията на болница „Свети Мина” обаче е записано, че пациентката е лекувана по клинична пътека 138. При проверката от здравната каса са установили, че болната не е лекувана в МБАЛ „Свети Мина”, въпреки че и там имат необходимата апаратура за това.

Изискани са всички документи по двата случая, а от районната здравна каса са отказали да платят за фиктивните манипулации.

Ако обвиненията срещу медиците се докажат в съда, наказанието е затвор до 5 години.

Коментари