Публикация

Непочистената вентилационна система - бомба със закъснител

Дълго непочистваните вентилационни системи са предпоставка не само за разпространение на вируси, но и за поява на главоболие, замайване, отпадналост и трудно концентриране, намалена работоспособност, алергии – симптоми, познати по света като Синдром на болната сграда (SBS - Sick Building Syndrome).


В същото време натрупаните кондензирали мазнини в изходящите вентилационни инсталации на ресторантските кухни създават условия за унищожителни пожари и влошават хигиената при приготвянето на храна.

Трудните условия за работа на барове, кетъринг фирми и ресторанти карат застрахователните брокери да търсят гаранции, че техните клиенти в сектора на туризма и общественото хранене ще продължат да се отнасят сериозно към почистването и поддръжката на въздуховодите. Това пише Алистър Смит в статията „Мазнината си казва тежката дума”, публикувана в специализирания сайт www.postonline.co.uk.

Почистването на кухненски въздуховоди често изглежда като въпрос, чието решение може да се отложи, освен това струва скъпо, но брокерите напомнят, че ако не се ангажират запознати с проблема специалисти, то ситуацията може да стане опасна. Вместо да се надяват, че нещастието няма да ги сполети, по-добре е ресторантьорите да вземат предварителни мерки тези части от помещенията да се почистват регулярно.

От около 24 хил. пожара възникват годишно в търговските обекти, една четвърт от тях  (6 хиляди) са причинени от непочистени тръби на кухненски и други помещения.
Обезщетенията заради пожари са нещо често срещано при застрахователите, а самите инциденти могат да бъдат избегнати с добър мениджмънт.

Фирмите често смятат, че не е необходимо да почистват тези съоръжения ефективно, като търсят извинения с аргумента, че „щом проблемът не се вижда, той няма значение”. Но застрахователите отбелязват, че е време с това да се заемат действително отговорни хора и специалисти, които периодично да почистват вентилационните системи.

В повечето случаи напластяването на мазнини причинява възпламеняване и искрата бързо се разпростира по целия въздуховод. Често тези съоръжения са свързани с други части на сградата, които водят към покрива или са прикрепени към външна стена за отвеждане на дима и това е причината пламъците да обхванат цялата сграда.

Последиците от тези пожари са огромни и засягат не само сградата, живеещите в нея и пожарникарите, които гасят огъня, но прекъсват и работата на бизнеса. Огънят причинява значително щети, като се има предвид разходите и времето за въвеждането в експлоатация отново на кухненските помещения. Пресен пример за това е пожар, възникнал в гръцка кетъринг компания, която осигурява нон-стоп храна за вкъщи. Собствениците са неглижирали проблема години наред, без да подозират какви щети ще им нанесе пожара, отбелязва изданието.
Застрахователната индустрия се опитва да заостри вниманието на собствениците на заведенията за обществено хранене върху рисковете и опасностите, които натрупаната мазнина във вентилационните системи води след себе си.

Високият брой на възникналите инциденти принуждава професионалните сдружения на застрахователните брокери да издадат Препоръки за намаляване на риска от пожари във вентилационните системи, превърнали се в наръчник с разписани правила и предписания за практически действия.

Най-често почистването не се прави заради пестене на пари заради кризата или поради непознаване и подценяване на проблема. Много застрахователни полици съдържат специфични изисквания (клаузи) за режима на почистване на кухненските съоръжения.

Ако пожарът възникне вътре във въздуховода и това е свързано с некачествено почистване, то тогава има опасност щетите да не бъдат покрити.

Целта е всички да осъзнаят необходимостта от пълно почистване от край до край, като се обръща особено внимание на наклони и ъгли на шахти, защото са трудно достъпни. Добрите фирми в почистването се познават именно по това, обобщава изданието.

Коментари