Публикация

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по неврология

В Портала за обществени поръчки strategy.bg е публикуван за обсъждане проект на Наредба за изменение на Наредба №7 от 03.10.2019 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство за лечение на неврологичните заболявания (обн. в ДВ, бр. 83 от 2019 г., изм. ДВ, бр. 95 от 2020 г., бр. 45 от 2023 г.).


Проектът е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като е актуализиран и изработен въз основа на последователно приетите национални консенсуси за диагностика и лечение на редица неврологични заболявания: мозъчно-съдови заболявания.

Цели 

С проекта на наредба се цели да се актуализира правната регламентация на терапевтичните схеми и на алгоритмите за лечение на неврологичните заболявания, по-специално по отношение на наследствената транстиретин-свързана амлоидоза (hATTR) при възрастни пациенти с полиневропатия стадий 1 или стадий 2, както и се предлага нов терапевтичен подход за подобряване състоянието на пациенти с паркинсон с възникнали тежки двигателни усложнения. С изменителната наредба се въвежда новата Класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на ILAE според възрастта на първоначалната поява и се създава нов раздел във фармако-терапевтичното ръководство относно диагностиката и лечението на разстройствата на съня и бодърстването.


В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне ясна регламентация както на диагностиката на болестите на нервната система, съобразена с международните правила, така и на терапията им – с най-новите разрешени за употреба лекарствени продукти според международни консенсуси и правила, доказващи ефективност и безопасност, се посочва в мотивите към проекта.
Очакваният резултат от прилагането на проекта на наредба е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечение на пациенти с неврологични заболявания.

Резултатите от прилагането на фармако-терапевтичното ръководство

са свързани с постигане на най-важната цел – осигуряване на пациентите високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Неврология“ и единни качествени и количествени показатели за ефективността на прилаганата терапия.

Период на обществената консултация: 16.04.2024 г. – 16.05.2024 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: office@ncpr.bg

 

С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Мотиви_промяна 3 ФТР нервни болести.docx
ФТР_Milanov_2024, 1.docx

Коментари