Публикация

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по инфекциозни болести

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по инфекциозни болести

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране е публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба за допълнение на НАРЕДБА № 3 от 5 март 2020 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство за лечение на инфекциозни заболявания (обн. в ДВ, бр. 30 от 2020 г., доп. бр. 105 от 2020 г., изм. бр. 71 от 2021 г., бр. 47 от 2023 г.)


Проектът е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Целта

С проекта се цели да се допълни лекарствената терапия при инфекции и/или заболявания, причинени от цитомегаловирус (CMV), които са рефрактерни към едно или повече предходни лечения при пациенти, преминали трансплантация на хемопоетични стволови клетки или трансплантация на солидни органи. В резултат ще се гарантира достъп на пациентите до съответстващи на европейските стандарти лекарствени продукти, се посочва в мотивите към проекта.

Очакваният резултат

от прилагането на проекта на нормативен акт е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с инфекциозни заболявания.

 

Спазването на алгоритмите за лечение и правилната дозировка на продукта е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг от пациенти. Резултатите от прилагането на фармако-терапевтичното ръководство са свързани с постигане на най-важната цел - осигуряване на пациентите на високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Инфекциозни болест“.

Период на обществената консултация: 19.04.2024 г. – 19.05.2024 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: office@ncpr.bg

 

Подробности четете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

motivi_dop-na-ftr-infekc_promyana-4-2.pdf
nar-dop-ftr-infekc-18042024.pdf

Коментари