Публикация

Подписка за признаване на медикамента „Антималигноцит”

Подписка за разрешаване на употребата на медикамента „Антималигноцит” в България като още една възможност за лечение на рака започва в страната от днес до 30 януари.


Местата за събиране на подписи в Пловдив са централният вход на мол „Галерия Пловдив” и „Дом Левски”, съобщиха инициаторите от гражданско сдружение „Антималигноцит”. Членове на сдружението и доброволци, които подкрепят каузата, ще раздават информационни брошури и ще събират подписи в градовете Варна, София, Велико Търново и др.

Всеки може да свали от сайта www.antimalignocyt.com формуляр за подписката, да събере такива и ги изпрати на адреса на сдружението.

„Антималигноцит” – медикаментът, за който се твърди, че лекува рак, е създаден от българина Продан Христов, биохимик, емигрант във Виена.

„От 1992 г. той предлага медикамента на България, като подава документи за регистрация в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/”, обясни Катя Почева, председател на сдружение „Антималигноцит”.„Христов е на 87 години и едно уникално откритие е на път да си отиде с края на откривателя”, допълни тя.

През 2004 г. се създава гражданското сдружение в защита на онкоболните, тяхното право на избор да им се даде възможност да се лекуват с „Антималигноцит”. Преди година сдружението за първи път успява да заинтересува български премиер с каузата си – Бойко Борисов разпорежда на тогавашния здравен министър д-р Божидар Нанев да създаде работна група към Министерството на здравеопазването.

„Наистина работихме - проведохме две работни срещи с министър Нанев, съвместно с  представители на ИАЛ, на министерството, търсеха се възможности, виждаше се воля. Министър Нанев разговаря и с г-н Христов”, припомни Катя Почева. Но смяната на здравния министър спира дейността на комисията, която в последствие се саморазпуска по различни причини.

Гражданското сдружение започва подписка за разрешаване на употребата на „Антималигноцит”, за да може със събраните в подкрепа на лекарството гласове да настоява за среща с премиера.

„Искаме да покажем обществения интерес към медикамента, за да мотивираме премиера да продължи започнатото и то веднага. Смяната на министри не оправдава забавянето, болните нямат време да чакат. На нашия сайт имаме посочени около 40 случаи на излекувани, чакаме епикризи на още няколко, които ще впишем. Нека се знае, че 90 процента от тези хора са били отписани от официалната медицина. Един от примерите е дете със 7-сантиметров, голям колкото яйце, рецидив на мозъчен тумор – излекуването му е буквално чудо за лекарите”, посочи председателката на сдружението.

 „Когато това чудо се случва при втори, трети и четвърти случай, защото са няколко такива, е време някой да ни чуе. Никой не е застрахован срещу болестта рак, затова нека направим това, което трябва, да отстояваме правото си на избор, защото само тогава можем да го имаме. Нека болните имат още една възможност за лечение на рака. Това е изконно човешко право”, апелира Катя Почева.

Коментари