Публикация

Грипна епидемия в София-област

Днес ще бъде обявена грипна епидемия в София-област. Заболеваемостта в региона надхвърли 300 души на 10 000, съобщи Министерството на здравеопазването.


Утре се очаква грипна епидемия да бъде обявена в общините Петрич и Благоевград.

Засегнати са хора от всички възрастови групи, като най-често боледуват деца и младежи. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма. Заради грипната епидемия в засегнатите региони ще се прекратят плановият прием в болниците, детските и женските консултации, профилактичните прегледи, ограничават се свижданията в лечебните заведения.

В училищата и детските градини се въвеждат строги мерки, за да не се допускат болни деца на занятия. Ако повече от 25% от учениците отсъстват, може да се обяви грипна ваканция до приключване на епидемията. Това става с решение на инспектората по образование и РИОКОЗ. До момента в девет училища в София-област отсъстващите ученици са повече от 25 на сто.

Здравното министерство посочва, че разпространението на грипа постепенно ще се увеличава в цялата страна. През този сезон у нас циркулират три щама: A /Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008. Водещо у нас и в страните от Европейския съюз е разпространението на A (H1N1).

Във връзка с разпространението на грипа МЗ припомня:
За предпазване от заразяване най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва следните неща:
- често измиване на ръцете с вода и сапун;
- използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
- закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
- избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
- често проветряване на въздуха в затворени помещения;
- редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
- измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари.

Коментари