Публикация

Недостиг на медици в софийската „Бърза помощ”

Много е трудно лекарите в Спешната медицинска помощ да бъдат задържани на работа, при заплата от 600 – 700 лв. за опитни медици с две специалности, заяви пред списание HEALTH.bg д-р Георги Гелев, директор на Софийския център за спешна помощ.


Според него другият фактор, който демотивира спешните медици, е липсата на реална възможност за специализация за младите лекари. Затова около 40 процента от лекарските щатни места в софийската „Бърза помощ” са свободни. Липсват и достатъчно медицински сестри. Единствено щатовете на шофьорите са запълнени.

Според д-р Гелев трябва да се намери решение за обслужването на пациентите, които не са със животозастрашаващо състояние, но и не могат да изчакат преглед при личния си лекар, например през нощта или в почивни дни. Това е значителен контингент от болни, които претоварват екипите на спешната помощ. Става въпрос за пациенти с висока температура, коремни и бъбречни колики, високо кръвно налягане, упорита кашлица, силно главоболие и др.

Д-р Георги Гелев е категоричен, че в момента технологичното оборудване на центъра в София е на високо равнище и по отношение на броя и качеството на линейките, и по отношение на преносимата медицинска апаратура. „Остава да се мотивират лекарите да работят при нас, за да можем да отговорим на нарастващата нужда от спешна помощ в двумилионния град”, каза д-р Гелев.

Коментари