Публикация

Най-много от заразените със сезонен грип във Варна са деца

Най-много заразени със сезонен грип във Варна са деца до 4-годишна възраст, следвани от групата на учениците до 14 год.


„Засега обаче в града заболеваемостта остава под средната за страната”, каза д-р Светла Станева, епидемиолог в РИОКОЗ-Варна.

За да се обяви епидемия, трябва да се разболеят 200 варненци на 10 000 население, а в момента заразените са 99,19 души на 10 000. Все още няма условия и за временно спиране на учебните занятия, тъй като за да се обяви ваканция, трябва да отсъстват 30 процента от учениците, посочи д-р Станева. Тя обаче предупреди, че с всеки изминал ден броят на болните плавно се увеличава.
От инфекциозната клиника специалисти коментираха, че засега няма рязко увеличение на пациентите, но се готвят за него, тъй като детските кабинети са доста натоварени.

Сравнително спокойна остава и обстановката около разпространението на хепатит А. От началото на месеца лекарите са се грижили за девет пациенти, сред които студенти от други населени места. Общото между заболелите е, че са имали скорошни пътувания до Южна България.

Въпреки истериите около хепатита, варненци са сравнително спокойни. След като се появиха и детските, и комбинираните ваксини за възрастни по аптеките, фармацевтите не отчитат ръст на продажбите.

Коментари