Публикация

Нямало основания за притеснения относно доставките на онколекарства

Българската асоциация на търговците на едро с лекарства заявява готовност да продължи да бъде надежден партньор на болниците, диспансерите, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса в своевременното лечение на нуждаещите се пациенти.


Асоциацията обединява компаниите, които доставят около 65% от лекарствата, които заплащат обществените фондове - НЗОК, МЗ и болниците.

„Ние изразяваме своята финансова и логистична готовност да доставяме необходимите количества лекарства за пациентите с онкологични заболявания, които лечебните заведения заявят в предстоящите тръжни процедури”, посочват от асоциацията.

Резултатите от търговете зависят изцяло от процедурата по Закона за обществените поръчки и методологията на търговете, препоръчана от здравното министерство, Агенцията по обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията и нито директорите на лечебните заведения, нито самите дистрибутори биха могли да повлияят върху нея.

„Базирайки се на досегашната ни работа по изпълнението на договорите за доставка на животоспасяващи медикаменти и на информацията за запазване на регулярността в разплащанията, смятаме, че няма основания за притеснения относно бъдещите доставки на тези медикаменти”, изтъкват от БАТЕЛ.

Коментари