Публикация

Тайните за отслабване на д-р Фил

Нямате воля? Или мотивация? Това не е проблем. Според д-р Фил Макгро има 5 стъпки, които ще ви помогнат да свалите излишните килограми и да победите мазнините.


Известният американски диетолог обяснява и как да се справим с причините, поради които в миналото сме се проваляли в борбата с килограмите.

"Има 3 препятствия за преодоляване от хората, които искат да се справят с демобилизацията," казва д-р Макгро. "Първото е да се откажат от мисленето, че емоциите са решаващи за успеха на начинанието. Колкото и да сте напрегнати и затормозени от това, че започвате нова диета, тези чувства ще изчезнат. Ако решите, че усилията ви не дават бърз резултат, ентусиазмът ви ще угасне и желанието да се откажете ще дойде много лесно".

Според д-р Макгро реалният напредък може да започне, когато апетитът намалее. "Шансът за успех нараства невероятно, ако препрограмирате живота си така, че да издържите, когато емоциите отслабнат. За да се чувствате по-мотивирани, организирайте ежедневието си. Включете в програмата си спортни занимания. Изхвърлете храните, от които се пълнее, за да не са пред очите ви. Успешното отслабване иска програмиране, а не воля".

Според д-р Макгро второто препятствие, с което обикновено се сблъскват хората, излиза извън рамките на диетата и физическите упражнения. "80% от всички избори се основават на страха", казва той. "Повечето от тях не избират това, което желаят, а това, което изглежда сигурно. Когато дойде време за отслабване, страхът пречи на хората да признаят емоционалните причини за тяхното преяждане и да потърсят по-добър начин, за да се справят с тях. Хората не напълняват само от ядене", обяснява Макгро.

"Трупането на излишни килограми е свързано с начина, мястото и момента на яденето. Хората се страхуват да се откажат от храната, защото това ще ги разстрои. Затова се налага заменянето на деструктивните модели с конструктивни, които не се съсредоточават върху храната", посочва диетологът.

Третото и последно препятствие, предупреждава д-р Макгро, е тръгването по пътя на най-малкото съпротивление. "Разбирам, че не е лесно да се промениш. Едно от най-важните неща е да бъдем приети от хората и да принадлежим към тях. А околните не приемат лесно тези, които се държат различно, мислят различно, избират различно. След като решите да се променяте, се подгответе за отпор, но отстоявайки твърдо решението си, ще намерите поддръжници и ще преодолеете препятствията", категоричен е специалистът.

ПЕТ НАЧИНА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Д-р Макгро обяснява, че ако искате да отслабнете трайно, трябва да промените навиците си. Следващите 5 стъпки може да помогнат за постигането на тази цел:

1. Поставете си определена цел. Изречението "Искам да отслабна малко" е много общо. Бъдете по-конкретни: Колко килограма искате да загубите? Представете си как ще изглеждате след постигането на тази цел и използвайте този образ, за да отстоявате обещанието си.

2. Направете си план. Само волята не е достатъчна. За да отслабнете и запазите желаното тегло, стратегията ви трябва да включва диета и физически упражнения. Отървете се от широките дрехи, странете от заведенията за бързо хранене и се запасете със здравословни храни вкъщи.

3. Начертайте си и осъществявайте малки, премерени стъпки. Такива, които подхождат на вашия стил на живот, а не на други хора. Мислете си, че предприемате нещо позитивно, а не само, че ще се отървете от излишните килограми.

4. Осигурете си мониторинг.
Ще отстоявате по-твърдо плана си, ако се отчитате пред някого за постигнатите успехи. Споделяйте с близки, които ще ви подкрепят.

5. Определете си реалистичен срок. Колко килограма трябва да тежите след 1 година? Подредете целите си според графика си и не очаквайте резултати за едно денонощие. Ако промените начина си на живот, ще промените и теглото си.

Коментари