Публикация

Нови случаи на хепатит А в Старозагорско

От края на декември през Старозагорската болница са преминали над 500 заболели от хепатит А.


Половин милион лева е изразходвала старозагорската болница „Проф. Стоян Киркович” за лечението на болни от хепатит А. От края на декември миналата година досега през лечебното заведение са преминали над 500 болни, съобщи директорът д-р Николай Колев, цитиран от БНР.

Новите случаи на заболели само от вчера са 20. Според д-р Елена Канева, директор на здравната инспекция, ръстът на епидемично разпространение на болестта се задържа и се очаква да продължи около два месеца. Заради липса на средства директорът на болницата е разпоредил да се доставят най-евтините лекарства, досега от здравната каса не са възстановили нито лев от изразходваните над половин милион лева за лечението на хепатита.

Д-р Колев възнамерява да възстанови дейността на пулмологичното отделение, което е едно от седемте, превърнати в инфекциозни, заради очакваната грипна епидемия. Инфекционисти твърдят, че заради разпространението на вируса на хепатит А грипната епидемия ще се развихри по-бавно. Въпреки това вече се отчита ръст на респираторните заболявания в областта.

Коментари