Публикация

Бръсначът – само на гладно

Прието е, когато се говори за кожа, мъжете да остават на заден план. Дерматолозите обаче не изпускат от поглед силната половина на човечеството, която често се оказва по-суетна от нежния пол.


Ето до какви изводи са стигнали специалистите:

Действително е по-добре мъжете да се бръснат на гладно. След закуска активната дейност на челюстите принуждава кръвта интензивно да се придвижва към лицето. Това силно увеличава шансовете за порязване със самобръсначката, както и за изтичане на повече кръв.

След 40-годишна възраст традиционните овлажняващи и омекотяващи кремове за след бръснене и лосиони са недостатъчни. С годините кожата става все по-суха. Но и не бива тайно да се крадат от жените тубичките с лифтинг-кремове. Мъжката и женската кожа остаряват по различен начин.

При дамите тя повяхва постепенно. А кожата на силния пол дълго не се променя, след което за кратко време рязко се покрива с бръчки. Тогава се налага да се търсят специални мъжки козметични лифтинг-серии, които са по-мазни и хранителни. Затова навременната грижа за мъжката кожа спестява и време, и средства.

Освен това мъжката кожа в сравнение с женската е:
- с 20% по-мазна;
- по-тъмна заради повишеното съдържание в нея на меланин и колаген;
- по-склонна към възпаление заради наличието на много космени фоликули.

За сметка на това пък женската кожа е „по-кисела”. При мъжете рН балансът е 5,4, а при жените – 5,7. 

Коментари