Публикация

Очаква се разпространението на грипа да се увеличава в цялата страна

В лечебните заведения има достатъчно антивирусни препарати.


От днес още пет училища в страната са в грипна ваканция. Две от тях се намират във Видин, а останалите три са съответно в Брегово, Белоградчик и София. Няма нови региони в страната, в които заболеваемостта да е достигнала епидемични стойности.

Грипна епидемия продължава да има в София-област и в общините Благоевград, Петрич, Дупница, Рила, Кочериново. Очаква се разпространението на грипа да се увеличава в цялата страна.

Във връзка с това МЗ припомня:

През този сезон у нас циркулират три щама: A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008. Водещо - както в България, така и в останалите страни от Европейския съюз, е разпространението на A (H1N1). При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. За да се предпазят хората от заразяване обаче, най-важно е да избягват контакти с болни и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща:
- често измиване на ръцете с вода и сапун;
- използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
- закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
- избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
- често проветряване на въздуха в затворени помещения;
- редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
- измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

Коментари