Публикация

Грипна епидемия и в София

Грипна епидемия ще бъде обявена от утре в София.


Това съобщи Столичната регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

През миналата седмица заболеваемостта в региона е била 155 на 10 000 души население. От тогава обаче броят на болните се увеличава всекидневно, като достига епидемични нива.

По последни данни около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1). Боледуват хора от всички възрасти. Най-засегнати обаче са учениците и хората в активна трудоспособна възраст.

С обявяването на грипната епидемия се спират детските и женските консултации, профилактичните прегледи и ваксинациите, плановите операции, свижданията в лечебните заведения.

От здравната инспекция са изпратили писма до всички общопрактикуващи лекари и ръководители на болнични лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки. Регионалният инспекторат по образованието е уведомен за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия, ако това се налага.

Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, за бременни и за хора с наднормено тегло.
При тях най-често се развиват усложнения.

На хората се препоръчва:

- ограничаване на посещенията на масови прояви;
- избягване на контактите с болни хора;
- спазване на добра лична и битова хигиена;
- при поява на грипни симптоми да се търси незабавна консултация с личния лекар.

Междувременно Министерството на здравеопазването съобщи, че днес грипна епидемия е обявена в област Пазарджик и в община Плевен.

В момента продължава да бъде по-високо от нормалното нивото на заболеваемост в София-област и в общините Благоевград, Петрич, Дупница, Рила, Кочериново.

Коментари