Публикация

10 късметлийски места по света

Попадали ли сте на вдлъбнатина в каменна плоча или на лъскаво петно върху бронзова статуя по време на пътуванията си? Ако сте, то това е знак, че сте открили местните символи на късмета.


Туристическият сайт Virtualtourist.com е съставил списък на десетте велики символа на късмета по целия свят, за да помогнат на суеверните туристи.

Ако обичате пътешествията (било то и виртуално), значи този материал е точно за вас:

1. Статуята на Жулиета във Верона, Италия.
Шекспир сигурно се обръща в гроба заради това. Посетителите на статуята на трагичната героиня търкат дясната й гърда в търсене на късмет. Истинските романтици пък оставят любовни писма по стените на къщата й.

2. Храмът на литературата (Van Mieu) в Ханой, Виетнам.
Дългогодишна традиция е студентите, които очакват резултатите от изпитите си, да идват в храма, за да докоснат за късмет главите на 82-те сухоземни костенурки в двора. Учениците в тази област трябва да имат изключително висок среден успех, тъй като каменните глави на костенурките са станали почти меки от многократното докосване.

3. Статуята на Св. Йоан в Прага, Чехия.
Ако сте много суеверни, тогава си струва усилията. Докосването на релефа на статуята на св. Йоан се твърди, че носи късмет, но ако искате добра съдба – условията са малко по-специфични – разходете се на няколко крачки към Стария град и намерете кръст с пет звезди от лявата страна на парапета на моста. Докоснете всяка една от петте звезди с пръст и поставете лявата си длан на кръста и си пожелайте нещо!

4. Скалата на късмета на остров Кюсю, Сингапур.
Посетителите на този яркожълт монумент със странна форма ще забележат изписани множество четирицифрени числа. Местното население вярва, че камъкът може да им донесе печалба от лотарията.

5. Вьортерзее в Клагенфурт, Австрия.
Легендата разказва, че в опит да напомни на група празнуващи, че на следващия ден е Великден, един човек отпушил буре с вода и по този начин било създадено езерото Вьортерзее. Днес посетителите идват тук, за да потрият протегнатия пръст на статуята за късмет.

6. Toritos de Pucara в Куско, Перу.
Тези, които попаднат в жилищните райони на Куско, несъмнено ще забележат изобилието от малко шантаво изглеждащи керамични бикове, които седят по покривите на домовете. Въпреки техните изплашени очи и често изплезени езици, хората тук вярват, че статуите могат да носят късмет и щастие.

7. Атакуващият бик в Ню Йорк, САЩ.
Някой е забравил да каже на човека, който е започнал тази традиция, че изразът е „ да хванеш бика за рогата", а не за нещо друго. Докато „Уолстрийт” е изключително нещастно място в последно време, се твърди, че докосването на интимните части на този бик носи късмет.

8. Совата в Дижон, Франция.
Въпреки че Дижон се свързва повече с горчицата си, отколкото със символите на късмет,  почитаната сова на града се смята, че носи късмет при потъркване с лявата ръка. Издълбаната в стената на една вековна църква фигура вече е изтрита от хилядите желаещи да я пипнат за късмет.

9. Статуята на Магелан в Пунта Аренас, Чили.
Тези, които потрият крака на човека, който седи в основата на статуятя, се твърди, че не забравят да се върнат в района.

10. Гргур (Григорий) Нински в Сплит, Хърватия.
Огромната статуя е голяма гордост за хърватския народ. Изобразеният епископ Григорий Нински се бори за запазване правото на хърватския народ да провежда религиозни служби на собствения си език. Смята се, че статуята носи късмет на тези, които търкат палеца на крака.



Ако имате нужда от живителна доза късмет, стягайте куфарите и си купете билет за една от тези колоритни дестинации.  Приятно пътуване!

Коментари