Публикация

Водещ японски инвазивен кардиолог пристига у нас

Днес и утре у нас ще бъде най-титулованият инвазивен кардиолог на Япония – проф. Шигеру Сайто.


Проф. Сайто ще извърши няколко изключително сложни кардиологични интервенции съвместно със своя български колега доц. Иво Петров, началник на Клиниката по инвазивна кардиология и ангилогия в болница „Токуда” – София, лечебното заведение, по чиято покана пристига известният кардиолог.

„За нас е истинска чест да ни гостува и да работим съвместно с лекар от такова измерение”, каза доц. Петров.

В рамките на своята визита проф. Сайто ще се включи в практически курс, организиран в болница „Токуда”, по време на който ще бъде осигурена жива връзка от ангиографската лаборатория към Конферентната зала на болницата и ще се проведе дискусия с водещите български кардиолози и студенти, поканени на това обучение, съобщиха от лечебното заведение.

Проф. Сайто и доц. Петров ще изнесат няколко лекции и ще разискват световните терапевтични стратегии при комплицирани коронарни случаи, възможни усложнения и реакция. „Интервенции при такава степен на сложност са изключително трудни и често невъзможни с конвенционалните техники и именно това ще бъде акцентът на практическия курс”, поясни доц. Петров.

Проф. Сайто е един от петте най-добри в света интервенционални кардиолози в областта на сложните коронарни дилатации. Той е председател на Азиатско-тихоокеанското дружество по инвазивна кардиология и вицепрезидент на Университетската болница в Камакура, близо до Токио.

Коментари