Публикация

Пълната забрана на тютюнопушенето у нас се отлага за 2014 г.

Оборотите на заведенията с обособени зали за пушачи и непушачи е спаднал с 30%.


Пълната забрана на тютюнопушенето в заведенията у нас се отлага за 1 януари 2014 г. Затова са се договорили представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес с премиера Бойко Борисов, съобщи Би Ти Ви.

По-плавното ограничаване на пушенето на обществени места се налагало, за да могат собствениците на заведения да се справят с разходите, които направиха за отделни зали за пушачи и непушачи.

Още от сега обаче браншът планира колосални загуби за бюджета.

30 на сто по-слаби обороти отчитат заведенията след като обособиха отделни зали за пушачи и непушачи. Според бранша се пълнят салоните за пушене и когато там няма място, клиентите си тръгват.

„Тази част, която е за непушачи, е на 10% пълна, а другата е 90% - фактически те са си намалили работното място”, каза Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той посочи, че по време на преговорите първоначално се е обсъждала 2013-та като година, в която пушенето ще бъде напълно забранено в заведенията.

„Премиерът приятно ни изненада и каза: „И една година от мене”, за което сме му благодарни. Но 2014-та трябва да бъдем готови”, каза още Благой Рагин.

Коментари