Публикация

Проблемната кожа не обича самолечението

Българският пазар предлага качествени и ефективни продукти на медицинската козметика.


Д-р Росица Денчева, дерматолог в клиника „София” и „Токуда Болница София”, в интервю за Хелт медия.

Д-р Денчева, какво представлява медицинската козметика?
Медицинската козметика включва всички козметични средства, които се препоръчват и използват за поддържане или като допълващо лечение при различни проблеми на кожата – суха кожа, атопичен дерматит, акне, склонност към зачервяване, лесна раздразнимост, склонност към пигментиране и др. Една от основните й характеристики е, че е тествана под лекарски контрол при хора с проблемна кожа. Тази козметика е създадена, за да допълни лечебните програми за справяне с различни медицински проблеми. От една страна, продуктите в тези серии могат да бъдат ориентирани както към хора с чувствителна кожа, така и да бъдат използвани и като част от комплексната грижа при пациенти с различни заболявания на кожата.

Има ли универсална съставка, типична за всички продукти на медицинската козметика?
Различните серии в спектъра на медицинската козметика съдържат различни съставки, които са насочени към преодоляване на определен медицински проблем. Основните теми, с които се опитва да се справи, са суха кожа, проблем с акне, склонност към зачервяване или развитие на розацея, тъмни петна по кожата. Всеки тип кожа си има своите потребности и съответно се нуждае от различни съставки. Изключително важен е правилният подбор на специфичния продукт и затова е важно допитване до специалист.

Общото при по-голяма част от козметичните продукти е добрата им хидратираща способност, която като степен и съставки е съобразена с особеностите на съответния тип кожа.

Лесно ли можем да разпознаем истинските продукти от ментетата? Само по цената ли можем да се ориентираме за качеството?
Само няколко компании на пазара предлагат продукти, доказали ефективността на въздействието си при медицински контролирано наблюдение. Цената невинаги е ориентир за качеството, макар че като правило продуктите от сериите медицинска козметика са с малко по-висока цена от тези на останалите козметични средства. Медицинската козметика се прилага при заболявания на кожата и от тях се очаква да подобрят състоянието й и да спомогнат при лечението. Ако продуктът е некачествен или неправилно подбран, заболяването може да се влоши, както и да се появят нови оплаквания.

Повече мъже, или жени страдат от проблемна кожа?
И двата пола страдат с еднаква честота от проблеми с кожата.

Предлага ли разнообразие българският пазар относно марки и продукти на медицинската козметика?
Да, на българския пазар са представени различни марки медицинска козметика в изключително голямо разнообразие. Сред тях има и български серии, които за щастие вече се отличават с много добро качество, конкурентен вид и гарантиране на постигнатите резултати от прилагането им.

При избор на медицинска козметика задължително ли е преди това да се консултираме със специалист?
Когато човек реши, че е добре да прибегне към такава козметика, значи е осъзнал съществуването на проблем и търси медицински обоснованите решения. Съветът ми към тези хора е да не купуват медицинска козметика по своя преценка или по съвет на фармацевта в аптеката. Добре е да се проведе консултация със специалист дерматолог, който да подбере необходимия продукт в съответствие с типа на кожата и евентуално спрямо медицинския проблем.

Достатъчна ли е само медицинската козметика за лечение на проблеми с кожата, или трябва да се комбинира и с медикаменти?
Сама по себе си медицинската козметика не е достатъчна за справяне с голяма част от заболяванията на кожата. Тя трябва да се разглежда като помощно средство при лечението. Рядко е възможно само чрез прилагането на козметични средства да се постигне задоволителен резултат. Добри резултати се забелязват при третиране на различните прояви на чувствителната кожа – много суха кожа, склонна към поява на разширени капиляри кожа и др.

Коментари