Публикация

Предепидемична обстановка в Пловдив

Въпреки увеличената заболеваемост от остри респираторни заболявания, в Пловдив няма категорично основание за обявяване на грипна епидемия.


Най-вероятно такава ще бъде обявена другата седмица, но в случай, че нараства броят на заболелите, съобщи началникът на отдел „Противоепидемичен контрол” в РИОКОЗ-Пловдив д-р Ели Кунчева. От здравната инспекция са изпратили писмо до всички институции за предепидемични ограничения.

След заседание на комисията за борба с респираторните болести тази сутрин е станало ясно, че сега болни са 123 души на всеки 10 000. За да се обяви епидемична обстановка в Пловдив, броят на заболелите трябва да е 140 на 10 000 души. На този етап се въвеждат ограничителни мерки като спиране на свижданията в болниците, на плановите операции, женските и детските консултации.

Преустановени са и имунизациите. Налага се обслужване на болните по домовете им от общопрактикуващите лекари. Строг филтър се въвежда и в детските градини и яслите с преглед на всяко дете сутрин от медицинска сестра.

В училищата в Пловдив тази седмица няма да има грипна ваканция. През изминалите седем дни на училище не са ходили средно до 18% от учениците.

Във Варненска област няма да се обявява грипна епидемия, защото заболеваемостта не е на епидемично ниво, съобщи д-р Светла Станева, директор на дирекция „Надзор над заразните болести” в РИОКОЗ.

През изминалата седмица заболелите от грип са 422-ма, или 137 на 10 000 души. Епидемичната граница е 160 заболели на 10 000, обясни д-р Станева.

В училищата отсъстващите по болест ученици също не са достигнали необходимите 30 процента, за да се обяви ваканция. Утре специалистите отново ще се събират, за да анализират обстановката. Към момента има достатъчни количества антивирусни препарати, които се дават на пациентите безплатно по преценка на лекаря.

Грипна епидемия беше обявена днес в Шумен. Броят на заболелите в областта е 252 на 10 хиляди души.

Данните за грипната обстановка в страната се очаква да бъдат обобщени днес. Прогнозите са, че пикът на грипа у нас ще бъде през следващите седем дни.

Министерството на здравеопазването съобщи, че е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешната помощ и от личните лекари.

Коментари