Публикация

Смях, разходка с кучето и яйца - рецепта за отслабване

Темата за отслабването има висок ранг на актуалност. Може да се твърди даже, че докато има храна, ще има хора, които да дават съвети как да се премахват натрупаните мазнини.


Ако случайно се интересувате от диети и мразите кантара си, ви предлагаме следните няколко хитрини за справяне с излишните килограми:

Дъвчете бавно
     
Изследване на университета в Роуд Айлънд е установило, че когато жените погълнат за 9 минути една порция паста, приемат 646 калории. Тези, които се хранят по-бавно и изяждат същата порция, приемат 70 калории по-малко и освен това се засищат повече.

Калориите в ябълките са се увеличили      
По предишните стандарти ябълките съдържаха 80 калории, а днес в тях има 130. Причината е, че в магазините се предлагат все по-големи ябълки – вчерашният среден размер днес се определя като малък. Други плодове с увеличени калории са прасковите /от 40 на 60/ и портокалите /от 70 на 80/. Добрата новина е, че освен повече калории в тях има и повече витамини и фибри.

Подходящ за всяко време десерт (съдържа само 24 калории)
Когато ви се прииска нещо сладко, изяжте една сушена кайсия с 1 бадем върху нея – ще ви се струва, че ядете някаква сладка.

Избирайте подходящи пуканки
Пуканките за микровълнова съдържат различно количество калории. Дори и когато са от една и съща марка. Четете етикетите върху опаковките.

Пийте повече вода      
Всеизвестно е, че водата със своите нула калории е най-диетичната напитка. Любителките на висококалоричните напитки трябва да знаят, че при изследване с участието на 240 жени със свръх тегло, учените са установили, че тези, които са заменили подсладените напитки с вода, са отслабнали средно с 3 килограма повече от жените, които не са го направили. В 1 кола има 146 калории, а в 1 чаша гроздов сок – 154.

Не преварявайте пастата      
Приготвяйте пастата „ал денте” – да се усеща по-твърда при дъвчене. Колкото повече се варят макаронените изделия, толкова повече се разпада нишестето, от което се повишава техният гликемичен индекс. Това води да по-бързо повишаване на стойностите на кръвната захар и до изостряне на апетита. Когато спагетите се варят 5 минути, техният гликемичен индекс е 38, след 20 минути той нараства до 61. Това обаче не означава, че можете да поглъщате всяка вечер огромни порции фетучини, дори и сварени „ал денте”. Трябва да се отчитат и висококалоричните сосове към пастата.
 
Трикът с 30-секундните физически усилия     
Може да се отслабне и с по-краткотрайни физически усилия. Учени от Охайо открили, че половинчасовото спринтово каране на колело с редуване на скоростите - педалите се въртят бързо 30 секунди, а през следващите 4 минути се кара бавно – е също толкова ефективно, колкото час и половина каране с умерена скорост. Ключът е в серията от 30-секундните засилвания.

От спането се отслабва     
Ако спите по 1 час повече от обикновено, за 1 година може да отслабнете до 7 килограма. Ново изследване на учени от Мичиган установило, че хората ядат с 6% по-малко, ако прекарват 1 час повече в сън. Учени от Харвардския университет пък са проследили около 68000 жени и открили, че тези, които спят само 5 или по-малко часа, са с 32% по-застрашени да натрупат над 15 килограма за 16 години от жените, които спят по 7 часа.

Най-диетичната закуска     
Откажете се от гевреците и кифлите. Установето е, че хората, които закусват с 2 яйца, отслабват с 65% повече от тези, които ядат тестени закуски, въпреки че поемат едни и същи калории. Причината е, че яйцата засищат за по-дълго време и по този начин през останалата част на деня се поемат по-малко калории.

Отслабване с любима музика     
Правенето на упражнения под акомпанимента на любима музика е по-ефективно, твърдят британски учени. Те установили, че музиката помага на хората да се упражняват по-дълго. Важното е да откриете подходящата мелодия. При храненето е обратно. Най-добре е то да преминава в мълчание. Доказано е, че когато слушат музика, хората ядат повече.
 
Изгорете 40 калории със смях     
Това не е шега! Учени от университета „Вандербилд” доказали, че с 10-15 минути смях се изгарят точно толкова калории.
 
Сваляне на натрупаните от бременността килограми     
За да отслабнете след раждане, загасете телевизора и излезте навън. Учени от Харвард са изследвали 902 майки и установили, че всеки час гледане на телевизия увеличава с 24% вероятността от запазване на натрупаните от бременността килограми. Всеки час ходене пък намалява тази вероятност с 34%.

Нещо сладко и същевременно диетично     
Сушените сини сливи са сладки, но много полезни. Те са богати на антиоксиданти, калий и фибри. В едно пакетче сушени сливи има само 25 калории.

Разходка с кучето     
Изследване на британски учени е открило, че хората, които отглеждат куче, се движат 2 пъти повече от тези, които нямат куче. Причината е, че даже и да ги мързи, те се чувстват длъжни да изведат любимеца си на разходка. 

Коментари