Публикация

Слагаме пластмаса на трапезата си, без да знаем това

Безброй частички от пластмасови отпадъци плуват във водите на Средиземно море и се превръщат в храна за планктони и риби. Така над 500 тона от пластмасовите частици попадат в рибното филе, а оттам и в чиниите ни.


Резултатите от нова студия са крайно обезпокоителни. Според първите изводи на океановедите близо 250 милиарда отпадъчни пластмасови частици със средно тегло 1,8 милиграма плават в Средиземно море. Учените от френската организация „Mediteranee en danger” са установили това миналата година при експедиция в западната част на Средиземно море, посочва Дойче веле.

С яхтата „Халифакс” експерти са обиколили средиземноморското крайбрежие на Франция, Северна Италия и Испания. „Анализирахме водни проби до дълбочина 15 сантиметра с оглед на съдържанието на пластмасови частици в тях”, казва ръководителят на експедицията Бруно Дюмонте. От по-големи дълбочини не са взети проби.

Моретата - скоро супа от пластмасови частици

Пробите са анализирани от френския океаноложки институт „Ифремер” и океаноложкия институт в Лютих, Белгия. По данни на Дюмонте актуалното замърсяване на Средиземно море с пластмасови микрочастици вече е необратимо. За да се предотврати превръщането на Средиземно море в „супа от пластмасови частици”, има само един изход - трябва да се попречи на източника на замърсяване.

Още тази година учените ще се върнат в регионите, които са изследвали, и ще проверят дали замърсяването е нараснало. Освен това ще бъдат разширени експедициите в крайбрежията на Северна Африка и Южна Италия, ще бъдат взети допълнителни водни проби от крайбрежието на островите Корсика и Сардиния.

Нарастващото замърсяване с отпадъчни пластмасови частици във всички световни водни басейни се превръща в глобална опасност за хората и животните. Пластмасовите частици се стичат в океани от реките, но попадат в тях и от изхвърляни от борда на кораби пластмасови отпадъци. Рибите и птиците поглъщат по-големите пластмасови частици и вследствие на това умират по мъчителен начин.

За хората са опасни главно микрочастиците, които по хранителната верига попадат в крайна сметка в рибното месо, а с това и в чинията и стомаха ни. Кръвни проби и при хората показват, че и в кръвта им се отлагат безброй такива частици, например бисфенол А.

„Един милион клика за Средиземно море”

Под това мото правозащитници са инициирали неотдавна интернет петиция. Целта й е да се съберат необходимия един милион подписа, за да се представи петицията в Европейската комисия и да се настоява за нови разпоредби за по-екологични потребителски продукти и опаковки. Ползването на еднократни опаковки трябва да бъде ограничено, така както това е посочено в действащата днес разпоредба за опаковките от 1994 г.

Гражданската инициатива за тази петиция стана възможно благодарение на влезлият преди година Лисабонски договор, според който петиции, съдържащи най-малко един милион подписа на граждани, могат да настояват през Европейската комисия за промяна на даден закон. 

Коментари