Публикация

Слагаме пластмаса на трапезата си, без да знаем това

Резултатите от нова студия са крайно обезпокоителни. Според първите изводи на океановедите близо 250 милиарда отпадъчни пластмасови частици със средно тегло 1,8 милиграма плават в Средиземно море. Учените от френската организация „Mediteranee en danger” са установили това миналата година при експедиция в западната част на Средиземно море, посочва Дойче веле.

С яхтата „Халифакс” експерти са обиколили средиземноморското крайбрежие на Франция, Северна Италия и Испания. „Анализирахме водни проби до дълбочина 15 сантиметра с оглед на съдържанието на пластмасови частици в тях”, казва ръководителят на експедицията Бруно Дюмонте. От по-големи дълбочини не са взети проби.

Моретата - скоро супа от пластмасови частици

Пробите са анализирани от френския океаноложки институт „Ифремер” и океаноложкия институт в Лютих, Белгия. По данни на Дюмонте актуалното замърсяване на Средиземно море с пластмасови микрочастици вече е необратимо. За да се предотврати превръщането на Средиземно море в „супа от пластмасови частици”, има само един изход - трябва да се попречи на източника на замърсяване.

Още тази година учените ще се върнат в регионите, които са изследвали, и ще проверят дали замърсяването е нараснало. Освен това ще бъдат разширени експедициите в крайбрежията на Северна Африка и Южна Италия, ще бъдат взети допълнителни водни проби от крайбрежието на островите Корсика и Сардиния.

Нарастващото замърсяване с отпадъчни пластмасови частици във всички световни водни басейни се превръща в глобална опасност за хората и животните. Пластмасовите частици се стичат в океани от реките, но попадат в тях и от изхвърляни от борда на кораби пластмасови отпадъци. Рибите и птиците поглъщат по-големите пластмасови частици и вследствие на това умират по мъчителен начин.

За хората са опасни главно микрочастиците, които по хранителната верига попадат в крайна сметка в рибното месо, а с това и в чинията и стомаха ни. Кръвни проби и при хората показват, че и в кръвта им се отлагат безброй такива частици, например бисфенол А.

„Един милион клика за Средиземно море”

Под това мото правозащитници са инициирали неотдавна интернет петиция. Целта й е да се съберат необходимия един милион подписа, за да се представи петицията в Европейската комисия и да се настоява за нови разпоредби за по-екологични потребителски продукти и опаковки. Ползването на еднократни опаковки трябва да бъде ограничено, така както това е посочено в действащата днес разпоредба за опаковките от 1994 г.

Гражданската инициатива за тази петиция стана възможно благодарение на влезлият преди година Лисабонски договор, според който петиции, съдържащи най-малко един милион подписа на граждани, могат да настояват през Европейската комисия за промяна на даден закон. 

Коментари