Публикация

В още 6 области е обявена грипна епидемия

Днес грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната – Бургас, Враца, Шумен, Благоевград, Велико Търново и Кюстендил, съобщи Министерството на здравеопазването.


В епидемия продължават да бъдат и София-град, София-област, общините Плевен и Пазарджик.

Заболеваемостта от грип в страната ще нараства и занапред. Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици.

Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращияt щам на вируса през този сезон е А (Н1N1).

При наличие на симптоми на болестта всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи на работа или училище. И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешната помощ и от личните лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

За да се предпазят гражданите от заразяване, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща:
-     често измиване на ръцете с вода и сапун;
-     използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
-     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
-     избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
-     често проветряване на въздуха в затворени помещения;
-     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
-     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

Коментари