Публикация

Ако вече сте чели хороскопа, може би се тревожите за чужда съдба

Ако следите всекидневно хороскопа си, проверете пак, тъй като може да следите "развитието" на чужда съдба.


Астрологията понякога може да се категоризира като „празни приказки” благодарение на колебанията в движението на Земята, твърдят американски учени.

Астрологичните знаци се определят по позицията на Слънцето спрямо положението на съзвездията в деня на раждането. Проблемът е, че позициите са определени преди повече от 2000 години.

Днес звездите са се преориентирали в нощното небе толкова много, че знаците са с почти месец объркване.

Астрологията казва, че Слънцето е в едно положение, а астрономията, че е в друга позиция.

Промяната се дължи на прецесията (промяна в наклона на оста на въртене на Земята, причинено от гравитационното привличане на Луната към екватора).

Ето какво е известно на астрономите: Земята има колебливо движение. Оста на въртене се „люлее” в кръг и сочи в различни посоки. Тъй като позицията на Земята се мени, то и перспективата на нощното небе също се изменя.

Нищо в небето не е статично, поясняват учените.

Дори астрологическите знаци да са стабилна величина, то няма доказателства, че звездите имат нещо общо със всекидневното съществуване на човека. Едно проучване, публикувано в Personality and Individual Differences, доказало сред 15 000 души, че  няма връзка между датата на раждане и индивидуалността.

Въпреки пълната липса на научни доказателства и наблюдения върху резултатите от астрологията (нищо лично нямаме срещу хороскопите и ние им хвърляме по едно око), но голям процент от хората все още вярват в нея.

Затова решихме да споделим с вас „истинските" дати на астрологическите знаци, според астрономите, за да „настроите” хороскопа си по тях:

Козирог: 20 януари – 16 февруари

Водолей: 16 февруари -11 март

Риби: 11 март - 18 април

Овен: 18 април -13 май

Телец: 13 май - 21 юни

Близнаци: 21 юни - 20 юли

Рак: 20 юли – 10 август

Лъв: 10 август  - 16 септември

Дева: 16 септември – 30 октомври

Везни: 30 октомври – 23 ноември

Скорпион: 23 - 29 ноември

Стрелец: 17 декември – 20 януари

Змиеносец – 29 ноември – 17 декември


В списъка е включен и Змиеносеца. Този знак е премахнат от древните вавилонци, защото са искали 12-звездни знаци, а не 13. Това е още един пример за това как астролозите имат свои правила, поясняват учените, участвали в дискусията за разликите в положението на звездите от астрономическа и астрологическа гледна точка.

Дали вярвате, или не в хороскопи е лично ваш избор, но кога за последно погледнахме нощното небе с чисто любопитство?

Коментари