Публикация

Колко плодове и зеленчуци да ядем?

Последните новини около консумацията на плодове и зеленчуци събуди нови спорове по темата, тъй като ново изследване обяви необходимостта от 8 порции полезни растителни храни на ден.


Въпреки че много хора и сега се чудят как да се справят с досегашните 5 дози витаминозни бомби, новите препоръки биха ги затруднили още повече.

Както винаги се появиха и противници на тази теория, които твърдят, че мантрата „пет на ден" (а сега и „осем на ден”) не е нищо повече от една измислица.

Те не оспорват, че плодовете и зеленчуците добавят цвят и вкус към всекидневното меню, но според тях досегашните изследвания не доказват на сто процента, че редовната им консумация е чудотворна формула.

Много учени твърдят, че здравословният начин на живот като цяло е отговорен за дълголетието и ниския риск от разни болести, но плодовете и зеленчуците са само малък процент от уравнението.

Никой не оспорва полезните качества на растителните продукти – витамини, фибри, антиоксиданти и т.н., но консумацията им не трябва да се превръща в задължение.

Затова не се насилвайте да изядете още една ябълка днес, ако не ви се яде. По-добре е да се храните балансирано, отколкото по строги указания.

Все пак всеки организъм е различен и консумацията на плодове може да помогне на едни, но да не повлияе на други. 

Коментари