Публикация

Грипна ваканция за учениците в Пловдив

Грипна епидемия е обявена в още две плевенски общини...


От утре до 31 януари включително поради високата заболеваемост учениците от Пловдив и областта излизат в грипна ваканция.

Това съобщи д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Опазване и контрол на общественото здраве” към РИОКОЗ-Пловдив. 

Все още обаче нямало основания за обявяване на грипна епидемия.

„Въпреки че заболеваемостта в областния град не е достигнала епидемични стойности,  решихме да обявим ваканция за училищата, тъй като броят на болните деца рязко е скочил от вчера и е по-добре да се предприемат превантивни мерки, за да не се допусне разпространяване на грипния вирус”, обясни д-р Троянчева.

В повечето от учебните заведения отсъстващите ученици са между 25 и 48%. Най-много болни деца има в Пловдив, Карлово, Клисура и Асеновград. По думите на д-р Троянчева епидемичните стойности в Пловдив ще бъдат достигнати в края на тази седмица, но епидемиолозите не очакват да се наложи удължаване на извънредната ваканция.

От РИОКОЗ съобщиха, че на личните лекари са раздадени достатъчно противовирусни препарати. „Те се дават на пациентите само по лекарско предписание. До този момент в Пловдив няма потвърден случай на свински грип, но се знае, че 90% от всички регистрирани случаи, са от този щам”, обяви още д-р Моника Троянчева.

По думите й няма място за паника. Родителите трябва да бъдат с повишено внимание и да търсят лекарска помощ навреме. Още вчера комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания въведе ограничителни мерки - затвориха се детските и женските консултации и бяха спрени свижданията в болниците. Междувременно стана ясно, че болниците имат възможност при необходимост да разкрият допълнително легла, а ако се наложи, ще бъдат подсилени и екипите на Спешната помощ. Единствено към момента затруднения изпитва Болницата за белодробни болести, където са запълнени всички 45 легла и се приемат само спешни случаи.

Междувременно от днес грипна епидемия е обявена в още две общини в Плевенска област -  Пордим и Долни Дъбник. Епидемичната обстановка по отношение на грипа и острите респираторни заболявания ще важи до нормализиране на стойностите, уточняват от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Плевен.

В общините Пордим и Долни Дъбник се прекратяват и учебните занятия до 28 януари включително. 

Засегнати от грипния щам A (H1N1)са хора от всички възрастови групи, като най-често боледуват деца и младежи. Заболяването протича в лека и средно тежка форма. Заради грипната епидемия в региона е прекратен плановият прием в болниците, детските и женските консултации, профилактичните прегледи, ограничават се свижданията в лечебните заведения. 

Коментари