Публикация

Вече в 12 области на страната заболеваемостта от грип е повишена

Грипна епидемия е обявена в още две области на страната – Варна и Пловдив.


С тях засегнатите от болестта райони стават 12, съобщи Министерството на здравеопазването.

До края на седмицата се очаква епидемия да бъде обявена и в други места в страната.

И през този грипен сезон министерството е осигурило възможност всички нуждаещи се пациенти да получават безплатни антивирусни препарати. Антивирусното лечение обаче не е задължително за всеки човек със симптоми на грип. Лекарствата се отпускат само по преценка на медицинските специалисти. Те могат да се получат от болниците, спешните центрове и общопрактикуващите лекари.

През ноември миналата година чрез регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве МЗ изпрати писма до цялата здравна мрежа как лечебните заведения могат да се снабдят с антивирусните препарати, както и алгоритми за поведение при грипна епидемия. Тези правила предвиждат препаратите да се получават от лечебните заведения от РИОКОЗ. Всички болници и спешни центрове в страната се възползваха своевременно от правото си да получат антивирусните препарати, уточнява здравното министерство.

То отново потвърждава, че разполага с достатъчно препарати за лечение на грипа през този сезон. При привършването им в лечебните заведения районните здравни инспекции имат готовност да осигурят допълнителни количества.

Коментари