Публикация

МЗ: Общинските болници нямат претенции към медицинските стандарти

Общинските болници нямат претенции към медицинските стандарти, които е изготвило Министерството на здравеопазването, съобщи ведомството.


Това стана ясно след среща по покана на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с председателя на Сдружението на общинските болници д-р Иван Димитров, представители на Националното сдружение на общините и председателя на Националната асоциация на лекарите в болничната помощ д-р Динчо Генев.

Поводът за срещата бяха притесненията на общинските болници, че не могат да сключат договори за работа със здравната каса за 2011 г. Причината за това са разминавания в алгоритмите на клиничните пътеки, които са изготвени от Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, и медицинските стандарти на МЗ.

В редица клинични пътеки изискванията за работа със здравната каса са по-високи, отколкото в медицинските стандарти, казаха д-р Генев и д-р Димитров.

Вчера част от алгоритмите на касата са били ревизирани от работна група, в която участват и експерти на здравното министерство.

Представителите на общинските болници ще направят справка дали са отстранени грешките и ще я представят на министъра на здравеопазването. При наличието на останали нередности д-р Стефан Константинов ще съдейства за отстраняването им, допълва Министерството на здравеопазването.

Коментари