Публикация

Диетите на звездите - плюсове и минуси

Диетите на звездите наскоро бяха определени като безполезни от някои научни организации. Каква е истината?


Диетологът Сайън Портър, говорител на Британската асоциация по диететика, коментира хранителните режими на няколко известни личности.  

ДИЕТА СПОРЕД КРЪВНАТА ГРУПА
Фенове на тази диета са: Лиз Хърли, Черил Коул и Хю Грант.

Миналата година Черил Коул постигна изящна линия благодарение на съветите в книгата „Приемайте подходящите за вашата кръвна група храни”.

Теорията е, че лектините – вид протеини, които се съдържат в млечните продукти, месото и зърнените храни – реагират различно при всяка кръвна група и може да създадат редица проблеми – от натрупване на килограми до лошо храносмилане и вялост.

Според тази диета хората с кръвна група А трябва да ядат повече вегетариански храни, да елиминират червеното месо и млечните продукти. Тези с кръвна група В не трябва да ядат зърнени продукти, а да наблягат на млечните. За кръвна група АВ се препоръчва комбинация от диетите на кръвните групи А и В. А хората с най-често срещаната кръвна група 0 се нуждаят от богата на месни продукти храна.

ПРИСЪДАТА НА ЕКСПЕРТА: 
Не съществуват никакви данни, че кръвната група влияе на храносмилането. Изключването на една от важните групи храни е вредно за здравето и за нивото на енергията. Вярно е, че понякога една диета е ефективна за някои хора, а за други се оказва неподходяща, но това е свързано с гените, с моментното състояние, с активността, но не и с кръвната група. В основата на повечето подобни диети е намаляването на калориите, само че те са кръстени с привлекателни имена.

ПРОГРАМА ЗА ПРОЧИСТВАНЕ
Фенове на тази диета са: Гуинет Полтроу и Дона Карън.

Тя представлява 3-седмична програма за детоксификация /пречистване на организма от токсините/ и се основава на приемане на органични растителни храни. За разлика от други програми за прочистване, при нея се допуска малко количество твърда храна. Според Гуинет Полтроу именно този елемент от диетата й дава възможност да се съсредочи в работата си и да изпълнява физически упражнения.

Диетата включва 2 течни храни на ден, например супа, а между тях нещо по-засищащо.

ПРИСЪДАТА НА ЕКСПЕРТА:
Диетата с течни растителни храни може да бъде резултатна. Тя не е трудна, защото при нея се употребяват широко употребявани продукти. Предимството й е, че към супите е разрешено да се добавят шепа овесени ядки и малко млечни продукти, което я прави балансирана. Само че има риск за организма от загуба на желязо. Заключението е, че с тази диета се отслабва, но тя е само краткотрайно решение.

ДИЕТАТА НА ATKИНС 1 и 2
Фенове на тази диета са: Aнджелина Джоли и Брад Пит.

Диетата на Аткинс се основава на принципа на елиминиране на въглехидратите и поемането на повече протеини.

Смята се, че организмът се поставя в състояние на кетозис – когато се лиши от въглехидрати за енергия, той започва да изгаря натрупаните запаси от мазнини.

Твърди се, че последната версия на диетата на Аткинс е по-здравословна, защото разрешава малки количества полезни въглехидрати като пълнозърнест хляб и кафяв ориз.

ПРИСЪДАТА НА ЕКСПЕРТА:
Подобрената версия на диетата е малко по-добра от оригиналната Аткинсова, защото разрешава малки порции здравословни въглехидрати, но по принцип не се препоръчва каквато и да е диета, която изключва цяла хранителна група. Вярно е, че с нея може да се отслабне за кратко време, но лишаването изцяло от въглехидрати има неприятни странични ефекти, като лош дъх и лошо храносмилане. И нещо по-сериозно: организмът може да помисли, че влиза в режим на гладуване и да започне да изгаря нетлъстите тъкани.

ЛЮТИВО-КИСЕЛА ДИЕТА

Фенове на тази диета са: Наоми Кемпбъл, Бийонсе и Ан Хатауей.

Диетата с лимонов сок или „Царят на прочистването” е измислена още през 1941 година от американския хомеопат Стенли Бъроуз, но стана популярна след като Бийонсе обяви в предаването на Опра Уинфри, че благодарение на нея е отслабнала с 10 килограма.

В продължение на 10 дни последователите на тази диета поемат единствено пречистващ коктейл от кленов сироп, сок от лимон, филтрирана гореща вода и лют червен пипер.

Смята се, че лимоновият сок вталява, а лютият червен пипер засилва метаболизма и увеличава притока на кръв към областите, които трябва да се пречистят. Кленовият сироп пък доставя необходимата енергия по време на диетата.

ПРИСЪДАТА НА ЕКСПЕРТА:
При тази диета приеманите дневно калории трябва да са около 600. Освен че е отегчителна, хората които я следват стават раздразнителни, имат главоболие и се концентрират трудно. Продуктите нямат никаква хранителна стойност /освен може би някои вещества в лимоните/, никакви протеини или фибри.

И твърденията на хората, че се чувстват по-добре, след като са преминали тази диета, нямат нищо общо с пречистващите напитки, а причината е, че през това време те са спали добре, не са употребявали алкохол и цигари и са правили физически упражнения.

ДИЕТА СЪС СУРОВИ ХРАНИ
Фенове на тази диета са: Деми Мур и Уди Харелсън.

Теорията на която се основава диетата със сурови храни е, че когато храната се приготвя на над 46 градуса, се разрушават основни ензими, които помагат на храносмилането и абсорбирането на важни хранителни вещества. (Всички продукти, които са обработени на температура под 46 градуса, се смятат за сурови, водата започва да къкри при 60 градуса).

Привържениците на тази диета поемат 80% от храната си в суров вид и използват методи като накисване на ядки и сушени плодове, за да „събудят” ензимите им, както и изцеждане на плодовете и зеленчуците.

Те твърдят, че така се чувстват по-здрави и изпълнени с физическа и умствена енергия.

ПРИСЪДАТА НА ЕКСПЕРТА:
Твърдението, че най-добре е всички храни да се ядат в суров вид е мит, защото високата температура не унищожава някои хранителни вещества. Някои зеленчуци, като морковите са по-полезни сготвени, защото при топлинната обработка се разпада клетъчната им стена и така от тях се отделят хранителните вещества. Вярно е, че зеленчуците не трябва да се преваряват. За да запазят хранителните си качества, те трябва да се варят в много малко вода и за много кратко.

От тази диета може да се отслабне, защото тя е ниско калорична. Но тя не е подходяща за деца и бременни жени, защото ги лишава от протеини, които са най-важните за растежа на нови тъкани.

ДИЕТА С 30% МАЗНИНИ
Фен на тази диета е: Марша Крос („Отчаяни съпруги”).

Опитът показва, че най-добрият начин за дълготрайно поддържане на линията не е пълното лишаване от мазнини, а умереното им ограничаване. Мазнините трябва да съставляват 30% от приеманите калории. При спазването на тази диета се пресмята количеството мазнини, които се приемат дневно или се консумират храни с много ниско съдържание на мазнини. Здравословните ненаситени мазнини са важни за доброто състояние на организма и не трябва да съставляват по-малко от 20% от менюто.

ПРИСЪДАТА НА ЕКСПЕРТА:
Тази диета постига добри резултати,  защото мазнините имат двойно повече калории от протеините и въглехидратите. Същевременно организмът има нужда и от малко мазнини, за да си достави важните витамини А, К и D, както и мастни киселини.

Намаляването на мазнините до 30% и консумирането само на ненаситени мазнини е много по-добър вариант от диетата без всякакви мазнини.

ДИЕТАТА НА ДЮКАН
Фенове на тази диета са: Дженифър Лопес и Катрин Дженкинс.

Както и диетата на Аткинс, така и диетата на Дюкан се основава на лишаване от въглехидрати и приемане на протеини и от нея може да се отслабне.

Тя се провежда на 4 етапа и гарантира бърза загуба на тегло. През първия етап от 10 дни се приемат само протеини, като месо и риба, но в ограничени количества. През втория етап един ден се ядат само протеини, а на следващия протеини и зеленчуци, през третия етап постепенно се включват малки порции въглехидрати и плодове. През последния поддържащ етап се яде всичко, но след това трябва 1 път седмично да се приемат само протеини.

ПРИСЪДАТА НА ЕКСПЕРТА:
Протеините засищат, но ако се приемат в големи количества и организмът не получава достатъчно течности се натоварват бъбреците и може да се стигне до тяхното увреждане. Четирите етапа на диетата затрудняват хората, които са заети с работа и грижи за семейство, и затова много малко се заемат с нея. Тя е по-лесна за звездите, които я изпълняват под наблюдението на специалист.

Коментари