Публикация

Черният пипер – разностранен талант

Почти всеки продукт или подправка в кухнята може да се използва за различни от кулинарните цели – за разкрасяване, подмладяване, за здраве и т.н.


Днес ще ви запознаем с 4 от малко познатите положителни свойства на черния пипер:

Укротител на настинки
Запушен ви е носът? Пиперът е естествен деконгестант (отпушва дихателните пътища), тъй като съдържа химикали, които дразнят лигавиците, а това ги кара да произвеждат по-воднист секрет, който да разчисти носните пътища. Просто добавете няколко щипки черен пипер в пилешката супа - перфектната храна за настинали, и скоро ще дишате по-лесно.

Пилинг на кожата
Изгладете и почистете лицето си с пилинг, направен от пипер. Той стимулира кръвообращението, което доставя повече кислород и хранителни вещества към повърхността на кожата, а зърната помагат за премахване на мъртвите клетки.

Пробвайте тази рецепта: В купа сложете 1 чаша захар, 1 / 2 чаша масажно олио без аромат, 6 капки етерично масло от портокал и щипка смлян черен пипер, разбъркайте с  лъжица. Разтрийте внимателно сместа върху влажна кожа, след това изплакнете.

Помощник в прането
Любимите ви дрехи започват да избледняват? Грабвайте пипера! Подправката може да запази цветовете по-ярки за по-дълго време. Добавете около една чаена лъжичка смлян черен пипер в прането заедно с праха за пране.  Пиперът ще изтече с мръсната вода, така че няма нужда от допълнително почистване.

Цветни сигнали
Черният, белият и зеленият пипер са плод на едно и също растение, така че може да ги смесвате. Техните аромати се различават: черният пипер е лют и пикантен, белият е лютив, но по-ароматен, а зеленият има по-свеж вкус. Изберете този, който отговаря на вашите вкусове. 

Коментари