Публикация

Нови възможности за пациентите с тежки сърдечни увреждания

Български инвазивни кардиолози участваха в семинар с практически казуси за интервенционално лечение на пациенти с тежки стеснения и запушвания на сърдечните кръвоносни съдове (коронарните артерии).


В семинара, провеждащ се в Токуда Болница София, участва известният японски специалист проф. Шигеру Сайто, поканен от ръководителя на клиниката по кардиология в „Токуда” доц. Иво Петров.

Доц. Петров заяви, че за първи път интервенционалните кардиолози прекрачват досегашните разбирания за възможностите на този тип лечение и се стремят да помогнат на пациенти, които по принцип се смятат за обект на отворената сърдечна хирургия. Става въпрос за болни с хронични тотални оклузии (запушвания) на коронарните артерии. До скоро тези увреждания се лекуваха само чрез бай-пас – рутинна, но продължителна и доста травмираща за пациентите операция с дълъг възстановителен период.

Неоперативното преодоляване на тежко запушени артерии стана възможно с напредването на технологиите и натрупването на опит от страна на инвазивните кардиолози. За прилагането на тези най-нови лечебни методи са необходими отлично оборудвани лаборатории, перфектен рентгенов образ, съвременни апаратура и консумативи и не на последно място – опитни лекари. При пациентите с тежко увредени артерии е важно да се слагат стентове, които продължително изпускат лекарства против нови запушвания.

През последните два дни в „Токуда” са направени 5 процедури за „отпушване” на напълно запушени артерии, 4 от които са били успешни. Пациентите се възстановяват нормално и ще бъдат изписани до дни. След това те ще бъдат проследявани периодично, за да се отчетат средните и далечните резултати от процедурите.

Освен коронарните артерии, по новите техники могат да се лекуват и всички други артерии в организма, но често се налага да се поставят по няколко стента в една артерия, за да се преодолеят дълги увредени и запушени от атеросклеротични плаки участъци.

В Япония преодоляването на тоталните артериални запушвания чрез методите на инвазивната кардиология и ангиология е много важно, защото по различни причини, включително и религиозни, японците се въздържат да се подлагат на отворени операции, заяви проф. Сайто. Затова тези методики са най-добре развити именно в Япония.

Успеваемостта достига 90 – 95 процента. Здравните фондове в страната на изгряващото слънце покриват напълно разходите за високотехнологичните процедури. „Равнището на инвазивните кардиолози в Токуда Болница София надхвърля средното европейско ниво, поради което сътрудничеството ни е успешно”, каза проф. Сайто. По отношение на финансовата страна на различните видове лечение той заяви, че в Япония и в България инвазивното преодоляване на тежките артериални стенози е и по-евтино от хирургическите методи. Но в Индия, например, хирургията излиза по-евтино, защото там работят на биещо сърце и не използват апарати „сърце-бял дроб”. Освен това в Индия има широка мрежа от кардиохирургични центрове, а консумативите за инвазивна кардиология им излизат скъпо.

Проф. Сайто е президент на Азиатско-Тихоокеанското общество на интервенционалните кардиолози и вицепрезидент на японската болница „Шона Камакура” край Токио.

Коментари