Публикация

Пациенти се оплакват пред ЕК заради лечението си

Националната асоциация на децата с диабет (НАДД) съобщи, че ще изпрати днес писмо до Европейската комисия по здравеопазване, с което ще я запознае с „парадоксите и начина, по който се лекуват диабетно болните, най-вече децата на България”.


Елисавета Котова, председател на асоциацията, изразява възмущението си относно публикуваните на интернет страницата на НЗОК критерии за провеждане на лечение с конвенционални и аналогови инсулини при болни от захарен диабет тип 1 в извънболничната помощ.

Тя припомня, че през декември асоциацията е изпратила писмо до Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Комисията по здравеопазване, в което настоява за отпадане на критериите както за децата до 18 години, така също и при пациенти след тази възраст.

На 15 декември е проведена пресконференция, на която Калина Пенчева, директор на дирекция „Лекарствени дейности и медицински изделия”, лично е обещала, че критериите за отпускане на аналогови инсулини за децата до 18 години ще бъдат премахнати изцяло.

„Днес ние сме свидетели на поредното безотговорно отношение и заблуда на всички пациентите от страна на НЗОК. В критериите, качени на 24.01.2011 г. на сайта на НЗОК, единствената промяна е, че те вече са с един по-малко - от три критерия са променени на два. Отпада искането за НвА1С/Гликиран хемоглобин/, всичко останало си е както преди това”, изтъква Елисавета Котова в отворено писмо.

Тя изразява надежда чрез медиите да получи отговор на въпросите кой е консултантът или експертът, който е изготвил и подписал тези критерии за децата, и кога е станало това.

„Искам съвсем официално да заявя, чрез вас медиите, че ще бъде потърсена отговорност (по всички позволяващи от закона начини) на НЗОК и на този, който е изготвил и подписал така качените критерии в сайта им на 24.01.2011 г.”, допълва Елисавета Котова.

Коментари