Публикация

Болница „Св. Георги” в Пловдив е домакин на обучение за донорството

25 специалисти от пет болници в региона ще получат сертификати от Изпълнителната агенция по трансплантация и Френската агенция по биомедицина.


Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив ще бъде домакин на първото по рода си в региона сертифицирано обучение за национални координатори по донорство. Това съобщи изпълнителният директор доц. Карен Джамбазов.

Първият от общо шест модула ще се проведе на 29 януари, събота, в заседателната зала „Проф. д-р Иван Зънзов” в Хирургичния блок на лечебното заведение.

Програмата „Пациенти и лекари за донорство” е по проект на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) и се осъществява съвместно с Френската агенция по биомедицина, обясни доц. Джамбазов. Пловдивската УМБАЛ е сред петте базови болници, в които ще се събират представители на регионалните медицински заведения, за да участват в лекционните модули.

Обучението обхваща не само координаторите по донорство, но и комисиите за определяне на състоянието на мозъчната смърт, подчерта координаторът на болницата домакин д-р Костадин Чифлигаров, началник на Интензивното отделение в КАРИТ.

Той потвърди, че по време на първия модул ще присъстват директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Теодора Джалева, Беатрис Сенемо, директор на Международния отдел на Агенцията по биомедицина, и проф. Кристиян Ламот, анстезиолог и координатор по донорство и организация на алокацията на органи за Западна Франция. Гостите ще запознаят присъстващите с начина и функционирането на системата във Франция.

В рамките на целодневното обучение ще се дискутират нормативни бази и уредби на територията на България. Участниците от българска страна са 25 представители на пет болници от региона: УМБАЛ „Свети Георги”, МБАЛ „Пловдив”, МБАЛ „Проф. Киркович”- Стара Загора, УМБАЛ „Стара Загора” и МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен.

Всяко от изброените лечебни заведения е получило уведомителни писма от Изпълнителната агенция по трансплантация да осигури присъствието на своите координатори по донорство, на членовете на комисията по диагностициране на мозъчна смърт и на една медицинска сестра – координатор или анестезиологична сестра, която е пряко ангажирана с дейностите по трансплантация в конкретната болница.

Лекциите ще са посветени на целия етап на подготовка на един потенциален донор – от търсене на съгласието на роднините на пациенти с мозъчна смърт до организиране на дейностите по експлантация. След преминаване на шестте модула участниците в тях ще получат сертификати от Изпълнителната агенция по трансплантация и френския й партньор.

Програмата е френска и съвместно с ИАТ се разгръща на територията на цялата страна. Възможно е към лекционния курс да се предвидят и практически занимания, както и адаптиране към българската нормативна база, каза д-р Чифлигаров.

Организирането на експлантационната дейност е проблем във всяка една база в страната. Процесът е специфичен и трудно се администрира. А когато насреща липсва съдействие и разбиране от страна на роднините на потенциалните донори, вероятността да се извърши присаждане на нуждаещ се пациент намалява, посочи д-р Чифлигаров.

Самата трансплантационната дейност се разделя на трансплантация и експлантация. Последната е хирургическа процедура за вземане на тъкани или клетки от тялото на починал с цел подготовката им за присаждане. В момента в България липсва активно донорство, подчерта д-р Чифлигаров.

По тази причина основните насоки в дейността на ИАТ са свързани с осигуряване и подготовка на бази за донорство. В тях ще се извършва експлантация след дадено съгласие от близки на донора, който е в състояние на мозъчна смърт, обясниха от Университетската болница в Пловдив.  

Целта на модулната програма е да се създаде оптимална организация на целия процес, като се спазват основните правила за сигурност на пациентите и за получаване на адекватна и качествена помощ, подчерта доц. Карен Джамбазов.

Коментари