Публикация

Как да приключите успешно сесията?

Недоспиването и паниката няма да ви помогнат.


Два пъти в годината за студентите настъпва период на стрес и паника. Започва сесията, но това съвсем не е краят на света. От друга страна, върху нещастните студенти се струпват нерви, умора, зубрене и неврастенично висене пред кабинета на преподавателя. От ученето и чакането няма как да се измъкнат. Но със стреса и умората може да се справят, без да навредят на здравето си. И така, по време на сесия специалистите препоръчват:

1. Писмено изложете своите тревоги, преди да се явите на сложен изпит. Това ще ви помогне да се справите със стреса и да избегнете зациклянето. Учените са убедени, че положителният ефект от писмената самотерапия е толкова по-силен, колкото е по-съдбовен предстоящият изпит или по-високо напрежението.

„Независимо че хората като правило са много мотивирани да постигнат най-добрия резултат в ситуации, подобни на изпити, спортни състезания или изяви пред публика, натрупването на емоционално напрежение им пречи да проявят способностите си” – твърди проф. Шан Бейлок, водещ на изследване, проведено в САЩ. Проф.

Бейлок и неговите колеги са стигнали до извода, че писменото споделяне на тревогите преди изпит намалява напрежението и стреса. Това ще освободи мислите, които до момента са били сковани от безпокойство.

2. Здравият сън се препоръчва не само от психолозите, но и от самите преподаватели. Първо – на свежа глава се мисли по-добре, второ – безсънната нощ не е донесла полза на никого. Даже ако не сте се подготвили достатъчно за предстоящия изпит, вместо да дремете над учебника, легнете и спете спокойно. Опитът да назубрите всичко в последната нощ в повечето случаи е обречен на неуспех и по-скоро е опит да заглушите гузната си съвест.

Вместо да се укорявате, запомнете, че ученето в нощта преди изпита няма да ви помогне за в бъдеще, защото получените знанията са изключително нетрайни и ще отлетят, щом излезете от кабинета на преподавателя.

3. Правилното хранене се препоръчва не само когато сте в сесията, а и през цялото време. Но за никого не е тайна, че менюто на студентите често включва бързите закуски. Затова, ако не са ви нужни стомашните проблеми по време на сесия, а сили и ясен ум, желателно е в период на силно умствено натоварване внимателно да се отнасяте към това, което слагате в чинията си.

Диетолозите препоръчват на студентите да ядат повече сухи плодове, черен шоколад и зеленчуци. Закуската е задължителна, защото мозъкът иначе ще откаже да работи.

Освен това сесията не е най-доброто време за диети, защото, когато човек е гладен, той не може да контролира емоциите си и да се готви за изпити. По отношение на кафето важи правилото за умерена употреба – до 1–2 чашки дневно. Ако след това не сте достатъчно бодри, по-добре вземете контрастен душ.

4. Водете си записки по време на подготовката за изпит. Самото писане, докато четете, ще ви помогне да запомните повече информация, ще имате индивидуален помощник, ще добиете морална убеденост в силите си. Мисълта, че ако изведнъж нещо забравите, имате къде да погледнете, успокоява и настройва на нужната вълна. Още в началото на подготовката си направете план как и какво ще учите, кога ще преговаряте материала.

Планирайте времето си. Позволявайте на мозъка си спокойно да превключи от един предмет на друг. Осигурявайте му отдих и не го претоварвайте прекалено.

5. За активиране на мозъка по време на умствено натоварване има различни медикаменти, но с тях не бива да се прекалява. По-добре е да се направи курс с енергизиращите естествени аминокиселини аргинин и аспартат, съдържащи се в препарата „Сарженор”. Когато пък имате нужда от успокоение, заложете на билкови отвари, съдържащи маточина, корени от валериана, цвят от липа и др. Успокоителните лекарства не са добър избор по време на сесия.

6. Естествено, за да приключите успешно сесията, гответе се за нея отрано. Ако все пак ви се наложи да седите дълго над учебниците, опитайте се редовно да правите кратки разходки или гимнастика на отворен прозорец. Физическото натоварване подобрява кръвообращението и цялостния тонус.

Коментари