Публикация

МС: Застрахователи поемат дейността по доброволно здравно осигуряване

Дружествата за доброволно здравно осигуряване да се превърнат в застрахователи – това реши правителството, приемайки промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от Министерството на здравеопазването.


Промените имат за цел да премахнат неясната разлика между здравна осигуровка и застраховка, която у нас сега съществува нормативно, но не и фактически. По този начин ще се уеднаквят изискванията и правата за всички компании, ще се повиши финансовата им стабилност и ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите, съобщи правителствената информационна служба.

Измененията се налагат заради нуждата от съгласуване на българското законодателство с това в ЕС.

Съществуващите здравноосигурителни дружества имат една година, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще трябва да се пререгистрират по Кодекса за застраховане. Това означава, че занапред минималният им капитал ще трябва да се увеличи от 2 млн. лв. на 4,6 млн. лв.

Сегашните дружества за доброволно здравно осигуряване ще имат право при желание да получават лиценз и за други видове застраховки и така да разширят дейността си. Дружествата, които ще се занимават единствено със здравни застраховки, ще могат да запазят наименованието „здравноосигурително дружество”. Всички те обаче занапред ще имат възможност да оперират и на европейския пазар, като извършват същата дейност в други държави-членки. По този начин ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите.

Коментари