Публикация

Любимата напитка контролира апетита

Австралийски учени твърдят, че видът на любимата алкохолна напитка влияе на апетита към определена храна.


Те установили, че допълнителното хранително съдържание на различните питиета влияние на реакцията на организма към алкохола.

Изследването измерва влиянието на червеното и бялото вино, светлата и обикновената бира върху надбъбречните жлези, които са отговорни за синтезирането на стероидните хормони кортизол и дехидроепиандростерон сулфат ( DHEAS).

DHEAS и кортизолът, известен като хормон на стреса, влияят на апетита. Организмът се нуждае от освобождаване на достатъчно кортизол, за да почувства глад.  

Специалистите установили, че нивото на кортизол спада при участниците след консумация на алкохол и те не се чувстват гладни, , въпреки не са яли половин ден. Нивата на DHEAS обаче варират в зависимост от типа на консумирания алкохол.

Нивата първоначално са спаднали на тези, които са пили бира, преди да тръгнат нагоре, което води до евентуално увеличаване на глада. Бирата напълно обърква организма, поясняват учените.  

Консумацията на червено вино също води до увеличаване на апетита. Бялото вино обаче не предизвикало повишаване на нивата на „гладните” хормони.

Проучването е публикувано в Pharmacology, Biochemistry and Behaviour

Коментари