Публикация

Какво показа проверка за качеството на диетичния хляб?

Диетичният хляб, произвеждан и разпространяван на територията на 5 области – Пловдивска, Смолянска, Хасковска, Пазарджишка и Старозагорска, отговаря на изискванията за качество.


Това съобщи д-р Руслан Чипев, началник отдел „Контрол по храните” в пловдивската Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Проверката, която беше назначена от здравното министерство, е обхванала 10 вида хляб и над 18 видове и типове брашна, от които са произведени. Резултатите от взетите проби не показват наличие на изкуствени оцветители, консерванти, пепел и високо съдържание на сол, посочи д-р Чипев. Той обясни, че всички проби са изследвани в пловдивската РИОКОЗ, защото в другите инспекции няма налична апаратура. 

Според получените резултати в някои от типовете хляб е установено използването на  подобрители, които са показали и по-високо съдържание на захар, но то отново е в рамките на допустимите отклонения. По думите на д-р Чипев влагането на захар е забранено само за диабетичния хляб и там контролът трябва да бъде по-стриктен.

Според анализа в проверените пълнозърнест, типов и пшенично-ръжен хляб съставът на влаганите суровини съответства на обявения на етикета. При черния хляб не е установено използването на утайка от кафе или други оцветители, а само разрешената малцова смес. В производството на тъмни хлябове се използват единствено миксове и различните видове зърна и типове брашна, от които е необходимо да бъдат направени. По думите на д-р Чипев пробите от различните видове хляб са взети на базата на случайния принцип и без да бъдат предварително уведомени съответните производители.

Въпреки, че не можем да говорим за голяма представителност на изследването, фактът че нито една проба не е дала отклонения, говори че на пазара в тези области диетичният и пълнозърнестият хляб са с добро качество и отговарят на изискванията, допълни специалистът.

Коментари