Публикация

Д-р Ст. Константинов: Нямаме абсолютно никаква профилактика на РМШ

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви, че съвсем скоро ще започне реалното осъществяване на програмата „Спри и се прегледай”, в която вниманието ще бъде основно съсредоточено върху рака на маточната шийка.


 „В момента нямаме абсолютно никаква профилактика на рака на маточната шийка. И това е от години ” - каза министърът при откриването на кръгла маса в парламента в рамките на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка.

„Като специалист знам, че това е заболяване, от което жените могат да бъдат предпазени, както и да бъде открито в ранен стадий. И двете действия могат да спасят много животи и да намалят тежката инвалидизация, която се налага при радикални операции в по-късните стадии на заболяването”, каза д-р Константинов.

Според него парите от европейските фондове не би трябвало да отидат само за да бъдат прегледани 30-40 хил. души, а да се направи инфраструктура, която да стане основа за национална програма за профилактика на гинекологичните заболявания. „Имаме амбицията да превърнем програмата в основа на цялостната профилактика в България, базирана на модерните технологии”, подчерта министърът.

На кръглата маса с презентации участваха проф. Генка Петрова-Ташкова - зам.-ректор на МУ – София, доц. Здравка Валерианова – изпълнителен директор на Националната онкологична болница, проф. Мира Кожухарова, национален консултант по инфекциозни болести, д-р Иван Костов, изпълнителен директор на АГ болница „Шейново”.

Генералният директор на Европейската асоциация за превенция на рака на маточната шийка д-р Филип Дейвис акцентира в своята презентация на пътищата в тази сфера да бъде постигнат напредък въпреки икономическата криза.

България е сред страните в Европа с най-висока заболеваемост от РМШ, всяка година се регистрират 1000 нови случая, като смъртността също нараства. В същото време ние сме една от малкото европейски държави без национална скринингова програма.

Статистиката в страните от Западна Европа с действащи скринингови програми сочи значителен спад в заболеваемостта и смъртността от РМШ.

Ваксинацията срещу рака на маточната шийка намалява разходите за проследяване на тестове, за лечение на карциномите, предполага по-късно включване на скринингови програми, по-малко посещения при ОПЛ.

Извършените досега от наши експерти проучвания доказват икономическата рентабилност на ваксинационните програми срещу рака на маточната шийка. Най-ефективен е подходът, при който се ваксинират 12-годишни момичета и се провежда цитологичен скрининг от 25-годишна възраст на всеки 3 години. Такава стратегия би намалила заболеваемостта от рак на маточната шийка с 94%.

Коментари