Публикация

Как се хранят децата и учениците у нас?

Увеличава се затлъстяването сред учениците в България.


Това сочи национално проучване, проведено от Националния център по опазване на общественото здраве, Клиниката по ендокринология, диабет и генетика на Университетската педиатрична болница в София и Катедра „Педиатрия” на Медицински университет – София.

В изследването, което е започнало през есента на 2010 г., са били анкетирани над 3500 деца и ученици на възраст от 5-6 до 19 години в цялата страна. Проучването, осъществено от над 20 лекари - педиатри, специализанти по педиатрия, детски ендокринолози и диетолози, е широкообхватно и включва събиране на данни за растежа, храненето, хранителното поведение и физическата активност на деца и ученици от 35 училища.

Целта е да има актуална и точна информация, която да послужи за промоция на детското здраве, а също и за разработване на национална политика в областта на детското и ученическото хранене.

На учениците от 6 до 19  години са измерени антропометричните показатели - ръст, тегло, обиколка на талията. Предстои данните да бъдат обработени през следващите месеци, като ще се акцентира не само върху храненето на децата и учениците в различните възрастови групи, но и разликите по региони.

Всяко едно от децата е участвало в проучването само след родителско съгласие.

Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 г. През 2008 г. е проучено само храненето на първокласниците.

Според доц. Мая Константинова от Специализираната болница за активно лечение на детски болести в София, затлъстяването е сериозно заболяване, което трябва да се лекува бързо и адекватно. Чрез правилен двигателен и хранителен режим този проблем може да се преодолее, дори и да има генетична предразположеност.

Над 20% от децата в България са с наднормено тегло, сочи проучване, проведено през 2008 г. сред ученици от Варна. За сравнение преди 10 години процентът на затлъстелите българчета е бил доста по-нисък - 12-13%.

Затлъстяването е и една от причините все повече деца да заболяват от диабет тип 2. Болестта доскоро беше характерна за възрастни хора над 40 г., а днес вече се диагностицира и при 6-7-годишни деца.

През септември 2009 г. влезе в сила Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците (ДВ.,бр.63/2009). С нея се въведоха строги изисквания и правила за храненето в училищата и предлагането на храни и напитки в училищните столове и бюфети. Наредбата категорично забрани нездравословните храни -  пържени картофени и зърнени изделия; пържени ядки; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, сиропирани сладкиши; сухи супи и сухи бульони.

Децата са най-големите бенефициенти на европейската схема „Училищен плод”, която се администрира от държавен фонд „Земеделие” на Министерството на земеделието и храните. Очаква се през учебната 2010/2011 г. общо 126 710 деца от 1061 учебни заведения  у нас да получават два пъти в седмицата пресни плодове и зеленчуци.

Размерът на финансовата помощ за закупуване на тези продукти възлиза на 2 601 356,30 лв. Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и чрез съфинансиране от държавния бюджет. Целта е да създадат трайни навици в подрастващите да консумират здравословни храни.

Коментари