Публикация

Д-р Д.Ленков: БЛС няма да защитава сляпо уличените в престъпление лекари

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков се срещна с омбудсмана Константин Пенчев във връзка с медийния натиск върху лекарското съсловие.


Това съобщи съсловната организация.

„БЛС няма да защитава сляпо уличените в престъпление лекари”, е заявил д-р Ленков. 

Според него е недопустимо преди решение на Изпълнителната агенция за медицински одит или присъда от съд да излизат заглавия в медиите от рода на „Смърт в бяло” или „Наглост в бяло”.

„С подобни репортажи се създават условия за враждебно отношение към една от най-хуманните професии. Обществото трябва да разбере, че лекарска грешка има тогава, когато даден специалист при оптимални условия за работа не е спазил правилата. Лечебният процес е колективна работа. Причина за голяма част от определените като лекарски грешки случаи са проблемите в здравната система”, е подчертал на срещата д-р Ленков.

Той е допълнил, че лошите условия на труд и ниското заплащане ще изгонят лекарите от сраната. Вече има недостиг на патоанатоми, инфекционисти и анестезиолози, а младите медици не могат да специализират заради ограничените държавни бройки. „Медийният натиск допълнително стресира лекарите”, е казал още д-р Ленков. 

На срещата е присъствал и Иван Сотиров, адвокат на БЛС. Той е обясни, че правоохранителните органи не предоставят навреме необходимата документация по случаи, определени като лекарски грешки, и това забавя произнасянето на етичните комисии към регионалните структури на лекарския съюз.

Омбудсманът Константин Пенчев ще организира публична дискусия в началото на март, на която ще бъдат поканени представители на лекарите, на пациентите, на Съвета за електронни медии и на Националния съвет за журналистическа етика.

„На дискусията ще бъдат обсъдени проблемите между лекарите и пациентите, както и унизителното отношение от страна на МВР към доказани специалисти в медицината”, допълва лекарският съюз.

Коментари