Публикация

Д-р Ст. Константинов: Не може НЗОК да бъде държава в държавата

Здравният министър д-р Стефан Константинов каза, че между министерството и здравната каса трябва да има много ясен синхрон.


По думите му няма начин здравната каса да бъде държава в държавата.

„Здравеопазването е едно цяло. Ние сме малка държава и политиката трябва да бъде единна. Разбира се, здравната каса не е държавна институция. Поради това в края на миналата година така направихме, че в Надзорния съвет хората, които не представляват държавата, да са повече, да имат мнозинство, за да е по-прозрачно. Но това по никакъв начин не значи, че тази каса трябва да води някаква собствена политика и да не се съобразява”, подчерта д-р Константинов пред БНТ.

Според него Министерство на здравеопазването трябва да разполага с цялата информация за това какво става в системата, а функцията на касата е да управлява парите на здравноосигурените. Министърът отбеляза, че има ли проблем касата, ще има проблем и в МЗ, и в политиката.

„Очаквам на днешния Надзорен съвет оперативното ръководство на НЗОК да представи сериозна методика и да се покаже с примери, с цифри какво ще бъде отсега нататък в лечебните заведения. Макар че сме малко закъснели, по-добре е сега да се реши въпросът, а не да навлизаме в ситуации, в които бяхме миналата година”, каза още д-р Константинов.

Според него, всичко зависи от качеството на методиката. „Ако тя отговаря на тези условия, които искаме, ще се радваме на положителен резултат. Един мениджър, за да работи добре, трябва да знае горе-долу колко пари ще има за цялата година, това е много важно, за да се работи добре”, допълни здравният министър.

Коментари